Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çelebi, dönemi, mehmet

1. Mehmet - Çelebi Mehmet Dönemi 1

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1. Mehmet - Çelebi Mehmet Dönemi 1

Çelebi Mehmet Döneminin Önemi - 1 Mehmet Dönemi - Çelebi Mehmet Dönemi Gelişen Olaylar

(1413-1421)

-Anadolu'da siyasi birliği yeniden sağladı

-Aydınoğlu Beyliği'nden İzmir'i aldı

-Karamanoğlu Beyliği'nden Akşehir ve Beyşehir'i geri aldı

-Candaroğlu Beyliği'ni de ortadan kadırdı

-Eflak Beyi'ni yenerek bu beyliği hakimiyeti altına aldı

UYARI : Fetret Devri'nde Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da toprak kaybetmemesinin nedeni Balkanlar'da izlediği hoşgörü politikasıdır

-Batınilik mezhebini yaymaya çalışan Şeyh Bedrettin Mahmut'un müritlerinden Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal ile birlikte isyan etti Fakat isyan bastırıldı

-1420'de Mustafa Çelebi isyan etti

-Çelebi Mehmet II kez Anadolu Türk birliğini kurma çalışmalarını başlatmış ve Saruhanoğulları'nı ortadan kaldırmıştır Aydınoğulları'ndan İzmir'i almış, Karamanoğulları'yla mücadele etmiştir

-Eflak Osmanlılara bağlanmıştır

-Venediklilerle ilk deniz savaşı yapılmış, fakat başarılı olunamamıştır (1416)

-Şeyh Bedrettin İsyanı : Şehzade Musa'nın kazaskerliğini yapan daha sonra İznik'te göz hapsinde tutulan Şeyh Bedrettin Rumeli'ye geçmiş, sapık fikirlerini yayarak yeni bir saltanat kurma iddiasıyla isyan etmiştir İsyan bastırılmış Şeyh Bedrettin öldürülmüştür (1420)

Not : Dini ve sosyal içerikli bir ayaklanmadır

-Şehzade Mustafa İsyanı : Timur'un beraberinde Semerkant'a götürdüğü Şehzade Mustafa, Timur'un ölümünden sonra Anadolu'ya dönerek isyan etmişse de mağlup olarak Bizans'a sığınmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com