Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aldıkmı, payımızı

Aldıkmı Payımızı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aldıkmı Payımızı

Aldık Mı Payımızı – Osmanlı Tarihi

İngiliz ve Fransızların Çanakkale’yi geçebilecekleri endişesine kapılan İttihat ve Terakkî hükümeti tedbir olarak pâdişâh (Sultan Reşad) ve hükümeti Anadolu’ya taşımağa ve (Beylerbeyi Sarayı’nda ikâmet etmekte olan) Sultan Abdülhamîd Han’ı da iknâ edip, Anadolu’ya götürmeğe karar vermişlerdi Bu hâtırasını Ercümend Ekrem Bey şöyle anlatıyor:

“Hepimiz Sultan Abdulhamîd Han’ın huzuruna elpençe dizilmiştik Talat Paşa, pek hürmetkâr bir ifâde ile önce vaziyeti anlattı Hülâseten şöyle diyordu: ‘Âcil bir tehlike arzetmemekle beraber vaziyet çok ciddidir Düşman deniz ve kara yolu ile Çanakkale’yi zorluyor Şiddetini müdâfaaya rağmen –Allâh korusun- boğazı geçecek olurlarsa pâdişâh, hükümet ve hânedân-ı saltanat esârete düşecektir Elîm bir musâlehaya mecbur olmamak için hükümet, Anadolu’ya geçip harbe orada devama karar vermiştir Hattâ sizler için Konya’da Çelebi Efendi’nin konağı tahliye olunmuştur Emir ve irâdelerinizi bekleriz

Sultan, Talat Paşa’yı sonuna kadar soğukkanlılıkla dinledi Keskin bakışlarını hepimizin üzerinde ayrı ayrı gezdirdikten sonra:

- Şevketli birâderime sadâkatimi arz ederim Endişeleri tamamen beyhudedir Eğer dokunulmamış ise, ben Çanakkale’yi zamanında tahkim eylemiştim Oradan hiçbir donanmanın geçmesi mümkün değildir Boğaziçi de öyledir Amma, farzedelim ki, böyle bir felâket meydana geldiği takdirde Sultan’ın yapacağı şey, tâcını, tahtını, tebaasını bırakıp zelîl bir şekilde kaçmak değildir Saltanat ve tahtının altında canını teslim etmesi icap eder Büyük dedem Hz Fâtih, bu beldeyi fethettiği vakit Bizans imparatoru Kostantin kaçmayıp, harp ede ede can vermek cesâretini göstermişti Biz Fâtih’in torunları, Kostantin’den aşağı kalamayız Sultanımıza böylece arzediniz Müsterih olsunlar ve Allâh’ın takdîrine boyun eğsinler Şuradan şuraya kımıldamasınlar Düşman buraya giremez Bana gelince, ben artık bir yere gitmem Yegâne arzum burada ölmektir Birâderimden ve hükümet-i seniyeden bu arzuma mânî olunmamasını istirham ederim” dedi ve bizi selâmlayarak salondan çıktı Bizler de sarayın merdivenlerinden kös kös inip Dolmabahça’ye doğru yola çıktık Yolda derin düşüncelere dalmış olan Talat Paşa bir ara bize dönerek:

- Aldık mı payımızı! dedi

Fazilet Takvimi 2012

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com