Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
pers, savaşları

Pers Savaşları

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pers Savaşları

Pers Savaşları Hakkında - Birinci Pers Savaşı - Pers Savaşları Tarihi - İkinci Pers Savaşı

PERS Savaşları Perslerin Atina ve Eretria'nın İyonlara yardım ettikleri gerekçesiyle kıta Yunanistan'a karşı harekete geçmesinin öyküsüdür Birinci PERS Savaşı Perslerin Yunanistan üzerine ilk seferi damat Mardonios başkanlığında 492 yılında başladıAncak bu sefer büyük bir trajedi ile noktalanacak Pers donanması fırtınaya yakalanarak yok olacaktıKara ordusu ise ağır kayıplar vererek geri çekilecekti Damat Mardonios'un bu hüsranı imparator 1 dara'yı yıldırmadı Tüm Yunan sitelerine birer elçi gönderdi ve ne kadar kararlı olduğunu bu elçiler aracılığı ile anlattıYalnız Atina ve Sparta kralları hariç hepsi Pers egemenliğini tanıdılar Sparta ve Atina'ya giden elçiler ise olumsuz yanıt almalarının yanı sıra öldürüldüler İlk seferden 18 ay sonra 1 Dara diğer Yunan siteleri ile problemi olmadığından donanmayı direk Orta Yunanistan üzerine yönlendirdiEretria kenti ilk gün ele geçirildi Marathon ovasının hemen yakınlarında donanma askerleri çıkarma yaptılarHazırlıksız yakalanan Atinalılar panik yaptılarİşin en kötü tarafı yardıma koşması gereken Spartalılar dolunayda yola çıkmanın uğursuzluğuna inandıklarından gelmedilerAtinalılar tüm erkekleri savunma için savaşa çağırdıMiltiades komutasındaki bir avuç Atina askeri Pers ordusunu Marathon ovasında dağıtmayı başardıPers imparatoru Dara oldukça güç duruma düşmüştü artık

İkinci PERS savaşı

Pers İmparatoru 1 Dara'nın ölümü sonrası yerine geçen oğlu Kserkses için de öncelik Atina ve Sparta (Isparta) üzerine yürümektiAncak işinin ne denli güç olduğunu babasının acı deneyimlerinden bildiği için tedbirli davranarak bu kuşatma için öncelikle Karatacalılar ile bir anlaşma sağladı Öte yanda Miltiades ise Atina savunması için çabalamaktaydı Miltiades ilk savaşta kendilerine yardım etmeyen ada sitelerine çıktığı bir seferde hayatını kaybettiAtina artık yola Temistokles ile devam edecekti Temistokles kısa zamanda çok güçlü bir donanma kurmayı başardıAtina 1 sınıf bir deniz gücüydü artık Öte yandan Atina ve Sparta krallıkları yanlarına diğer birkaç siteyi de alarak birleştiler ve Helen Birliği'ni kurdularBirleşik ordunun kumandası ise tabii ki Sparta uygarlığı üstlendi

480 yılı sonbaharında Pers ordusu tarihçi Heredotos a göre 5 milyon kişiyle (ki bu benim aklıma pek yatkın gelmiyor makul olanı bence 2 milyon kişidir) Savaşın başında bir ihanet sonucu Attika (Atina'yı da içine alır) yakılıp yıkıldıPersler iyi başlamışlardı ancak güçlü atina donanması devreye bu noktada girdi ve Pers donanmasını Salamin Deniz Savaşı'nda bozguna uğrattı1 yıl süren savaşlar sonucu Kartacalıları da bir başka tiran yenilgiye uğratınca Persler yalnız kaldılar 479 yılında Yunan ordusu karşı saldırıya geçmişti bile Aynı yıl Mykale'de Pers ordusu bir kez daha bozguna uğrayınca Persler dağınık bir biçimde kaçmaya başladılar Tüm Yunanistan artık kurtarılmıştıHelen Birliği büyük bir zafer kazanmıştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com