Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adapa, mitolojisi, sümer

Sümer Mitolojisi - Adapa

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sümer Mitolojisi - Adapa

Adapa Nedir - Adapa Hakkında - Mitoloji - Sümer Mitoloji - Sümer Mitolojisi Tarihi - Sümer Mitolojisi Hakkında

Adapa, Mezopotamya mitolojisinde yaratılmış ilk insan Adapa antik bir Sümer kralıdır, Sümer'in krallar listesinde ulusun ilk lideri olarak geçer Farklı biçimlerinde Oanes ve Alulim olarak da anıldığı olmuştur Akadca'da ismi adam, erkek insan anlamına gelir Âdem ile ilişkilendirilebilir

Antik Eidug (Eridu) şehrinin kralıydı Enki (Ea) tarafından yaratıldığına inanılırdı, bir bakıma Enki'nin oğlu olarak düşünülmüştür Yarı faniydi ama ölümsüzlerin kuvvetine sahipti Evrenin tüm bilgisinin üçte birine sahip olduğu, bu bilginin ona Enki tarafından öğretildiğine inanılırdı İnsanlığa dili öğretenin Adapa olduğuna inanılır

Kral olarak görevlerinin yanı sıra bir rahip ve üfürükçüydü1 Öldükten sonra apkallu`dan (yedi büyük bilge) olmuştur

Adapa mitinin öyküsü

Mite göre Adapa tanrısal soydan gelen bir fanidir Balıkçı teknesini devirdiği gerekçesiyle Güney Rüzgarı'nın kanatlarını kırınca Anu'nun (Cennetin ve tanrıların tanrısı) önünde hesaba çekilmesi gerekir Enki (Ea), onun hami tanrısı, cennetteyken yeyip içmemesi gerektiği konusunda onu uyarır Bu aslında bir aldatmadır, böylece Adapa'nın ölümsüz olma şansını elinden almıştır

Bu mite göre ise insanların ölümlü oluşu Adapa'nın aptallığından kaynaklıdır Ea, oğluna bilgelik vermiş, ama ölümsüz yaşamı vermemiştir Bir gün Adapa'nın önüne ölümsüzlüğü elde etme şansı çıkar, ancak Adapa reddeder Tanrı Anum'un huzuruna çağrılır Ea, orada ölüm için yiyecek ve içecek verileceğini, onlardan tatmamasını haber verir önceden Hüküm verileceği gün, öteki tanrılar onu tutarlar ve yumuşayan Anum, ölümsüzlük yiyecek ve içeceğini getirtir Adapa bunları da almak istemez Anum, şaşırıp nedenini sorar Adapa şöyle yanıtlar: "Bir başkası yemeyeceksin, içmeyeceksin, dedi" Anum, buna bakıp Adapa'nın yeryüzüne atılmasını emreder

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com