Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
semele

Semele

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Semele

Yunan mitolojisinde kişiler - Antik Thebai - Klasik mitoloji yarı tanrıları - Semele hakkında

Semele, Yunan mitolojisinde Cadmus ile Harmonia'nın kızı Zeus'tan Dionysos'u doğurduğuna inanılıdı

Dionysos kültündeki diğer parçalar gibi Semele de Yunan değil, büyük bir ihtimalle Trako-Frigyalı bir kökene sahiptir Ayrıca Semele'nin babası olarak geçen Cadmus'un efsanesi ise Cadmus'un Fenike'li bir kökeni olduğunu ortaya çıkarır

Zeus'un kıskanç eşi Hera, Semele hamileyken ilişkiden haberdar olur Yaşlı bir kocakarı şekline bürünen Hera Semele'ye arkadaşça yaklaşır ve onun güvenini kazanır Böylece Semele sırrını açıklar ve kocasının, bebeğinin babasının Zeus olduğunu söyler Yaşlı kadın halindeki Hera Semele'ye inanmamış gibi davranır ve böylece Semele'nin zihnine şüphe tohumları eker Merak ve şüphe içinde Semele Zeus'tan tüm tanrısal özellikleriyle karşısına çıkmasını ister, böylece onun tanrı olduğuna, gerçekten Zeus olduğuna inanacaktır Zeus fikrini değiştirmek ve Semele'nin bu isteğini geri çevirmek için uğraşsa da başaramaz ve Semele'nin ısrarıyla kendisini göstermeyi kabul eder Fakat, faniler bir tanrıya ölmeden bakamayacakları için, Zeus'un tanrısal hâli karşısında Semele alevler içinde yok olur, ölür (Ovid, Metamorfozlar III308-312; Hyginus, Fabulae 179)

Bu sırada Zeus cenin halindeki Dionysos'u kurtarır ve bacağına diker Birkaç ay sonra Dionysos doğar Bunun yüzünden Dionysos bazen "iki kez doğan" olarak anılır (Apollodorus iii43; Apollonius Rhodius,iv1137)

Büyüyünce Dionysos annesini Hades'ten kurtarır ve annesi Olympos Dağı'nın 'Thyone diye yeni bir isimle Romalı tanrıça Stimula'nın Thyone'nin dengi olduğu söylenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com