Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alaş, han

Alaş Han

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alaş Han

Alaş Han Kimdir - Altay Mitolojisinde Alaş Han - Altay Ve Türk Mitolojisi - Tanrı Alaş Han

Alaş Han - Kazak mitolojisinde söylencesel hakan Alaşa Han da denilir Alaş boyunun kurucusu ve Kazakların atası olarak kabul edilir Diğer Türk boylarınca da büyük saygı gösterilir İslamiyet öncesi Türklerin savaşırken Alaş! Alaş! diye bağırdıkları bilinmektedir Alaş Han’ın oğlunun adı Kazak Han’dır Türbesi (Alaşa Han Kümbeti) Kazaklarda kutsal bir ziyaret olarak kabul edilir

Alaş Han hakkında bir çok rivayet vardır Bunlardan en çok bilineni, yüzlerce yıl evvel otuz iki kabileye hakim olan Arıstan Han ile ilgilidir Bu han savaşta esir düşmüş güzel bir kıza aşık olur ve evlenir Ondan vücudu alaca renkli bir çocuğu olduğu için bunu kötü bir durum olarak algılar Oğlunu Sirderya nehrine bırakır ve çocuğu olmayan bir balıkçı bulup evlat edinir Bedeninin alaca olmasından dolayı ona "Alaş" (ya da Alaşa) adını verirler Bu çocuk çok kahraman ve cesur olur, ünü çok kısa bir zamanda her yere yayılır Bunu duyan Arıstan Han, oğlu Alaş'a üçyüz adam verir Bu üç yüz kişiyle dolaşan Alaş, çevresindeki halkları emri altına alarak güçlenir ve Kazaklar onun soyundan türer

Etimoloji

(Al) kökünden türemiştir Alan (ülkeler ele geçiren) demektir Kazakçada ulus (millet, kavim) demektir ve Kazaklarda Altı Alaş bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com