Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aha, hayvan, tanrısı

Aha Hayvan Tanrısı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aha Hayvan Tanrısı

Aha Hakkında - Altay Mitolojisinde Aha - Mitolojide Aha - Türk Mitolojisinde Aha

Aha Han - Türk ve Altay mitolojisinde Hayvan Tanrısı Ahağa Han da denilir Hayvanları Korur Hayvanların ağası, onların efendisi olarak görülür Ülgen tarafından yabani hayvanların ve onların yavrularının sorumluluğu kendisine verilmiştir Türk kültüründe insanların diğer canlılarla, hayvanlarla, bitkilerle ve hatta cansız varlıklarla kardeş olarak görülmesinin en güzel dışavurumlarından birisidir Yakutlardaki Aha adlı ırmak tanrıçası ve Anadoludaki Aka adı verilen Ana Tanrıça ile de ilgilidir Kimi görüşlere göre Aka Hanım ile aynı kişiliktir, fakat aralarında cinsiyet farklılığı bulunduğu dikkate alınmalıdır

Etimoloji

(Ağ/Ah/Ak) kökünden türemiştir Ağa/Aha abi demektir Büyük erkek kardeş anlamı veya sahiplik ifade eder Beyazlık içeriğini de barındırır Moğolca ve Tunguz dillerinde de geçmişte ve günümüzde erkek yanlı akrabalıkları tanımlamakta kullanılır Moğolca Ah, Mançuca Ahon erkek kardeş demektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com