Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anayasası, solon

Solon Anayasası

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Solon Anayasası

Solon Anayasası - Solon Anayasası Nedir - Yürürlükten Kaldırılmış Anayasalar

Solon Anayasası Milattan önce 6 yüzyılda Solon tarafından hazırlanan ve söz konusu coğrafyada türünün en eski örneği olma niteliğini taşıyan Yunan anayasası

Hazırlanışı

Solon Anayasası, kendinden önce gelen Draco yasalarının toplumsal sorunları çözmek bir yana, ağırlaştıran niteliğini reformize etmek ya da ortadan kaldırmak için hazırlandı

İçerik

Getirdiği en önemli reform ise bütün borçların silinmesi ve borçları yüzünden köle durumuna düşenlerin köleliklerinin kaldırılması oldu Bu reformlar tarihde Seisachtheia (Yüklerin Sarsılması) olarak adlandırıldıToprağı Elinden alınan köylüye toprak dağıtıldı

Solon, anayasasında adına timokrasi denilen, bir tür dereceli oligarşi fikrini ortaya attı Yerleşik aristokrasinin doğumdan gelen haklarının yerine, bu yönetim biçiminde değişik kademedeki idareciler ürettikleri yıllık ürün miktarına göre belirlenecekti Buna göre:

Pentakosiomedimnoi - yıllık 500 kile üretim yapanlar

Hippeis - yıllık 300 kile üretim yapanlara denk görülen atlı savaşçılar

Zeugitai - yıllık 200 kile üretim yapanlara denk görülen çiftçiler, en az bir çift yük hayvanına sahip olanlar

Thetes - kol emekçileri

Bu dört gruptan ilk üçünün ödediği vergi sırasıyla 6:3:1 oranındaydı Dördüncü grup olan thetes vergiden muaftı, ancak seçimlere katılma hakları yoktu

Draco'nun yasalarından korunan tek şey, eski yasanın cinayetle ilgili bölümleriydi

Anayasa yürürlüğe girer girmez Solon, bir tiran olarak görülmemek için kendi isteğiyle 10 yıllık bir sürgüne gitti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com