![]() |
Atatürkün Manevi Dünyasi Ve Dine Verdiği Değer |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürkün Manevi Dünyasi Ve Dine Verdiği DeğerAtatürkün dine bakisi-Atatürkün manevi hayati-mustafa kemal atatürk yasantisi Atatürk'ün Manevi Dünyası DİNİNE GÖNÜLDEN BAĞLI BİR LİDER "Türk Milleti daha dindar olmalıdır yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum ![]() ![]() -Mustafa Kemal Atatürk- ![]() Atatürk İslam ahlakını ve dinimizin vecibelerini daha aile ocağındayken öğrenmiş tahsil yaşamı boyunca da bu bilgilerini pekiştirerek geliştirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz ki din Büyük Önder'in de dikkat çektiği gibi demokrasinin ve milli bütünlüğümüzün vazgeçilmez bir ihtiyacıdır ![]() ![]() Dinin var olmadığı veya dini değerlerin ortadan kalktığı bir toplumda bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak aile ahlak ve devlet kavramları da geçerliliğini yitirecek ve kısa süre içinde ortadan kalkacaktır ![]() ![]() İşte bütün bu nedenlerden ötürü toplum dokusunun vazgeçilmez parçası niteliği taşıyan din müessesesinin devamını sağlayamayan bir ulusun sosyolojik ve bilimsel açıdan ayakta durması mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sonra Kuran'ın tercüme ettirilmesini emrettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran'ın Türkçeye çevirilmesi emrini verirken Atatürk'ün isteği Müslüman milletinin imanının güçlenmesidir ![]() "Camilerin mukaddes mimberleri halkın ruhi ahlaki gıdalarına en yüksek en verimli kaynaklardır ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Önder gerçek dinin temelini ve Müslümanların konuyu hangi kıstaslara göre değerlendirmeleri gerektiğini 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir'deki Paşa Camii'nde verdiği hutbede kendisini dinleyenlere şöyle ifade etmiştir: "Allah birdir şanı büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk İslam dininin tamamen ilme ve mantığa uygun bir din olduğunu bir başka sözünde de şöyle ifade etmiştir: "Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Önder Atatürk Türk Milleti'nin dindar olmasını ve dini değerlerini muhafaza etmesini de sıklıkla vurgulamıştır ![]() "Düşmanlarımız bizi dinin etkisi altında kalmış olmakla itham ediyor duraklamamızı ve çöküşümüzü buna bağlıyorlar; bu bir hatadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dini meseleler hakkındaki görüşlerini öğrenmek isteyen Fransız gazeteci Maurice Perno'ya Atatürk yine kesin bir şekilde şu cevapları vermiştir: M ![]() Atatürk: "Siyasetimiz dine aykırı olmak şöyle dursun din bakımından eksik bile hissediyoruz ![]() M ![]() Atatürk: "Türk Milleti daha dindar olmalıdır yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk her yönüyle olduğu gibi dindarlığıyla da milletine en güzel örnek olmuştur ![]() ![]() Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır: "Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk Kuran okutulmasına da son derece önem vermiştir ![]() "Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'la uzun yıllar komşuluk yaptık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|