Derebeylik Sistemi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Derebeylik SistemiFeodalite - Feodalizm - Derebeylik Sistemi Özellikleri - Tarih Konu Anlatımları - Konu Anlatım - Ortaçağda Avrupa Tarihi Konu Anlatımlar - Ortaçağda Avrupa Tarihi Siyasal ve askeri gücü elinde bulunduran, toprağın mülkiyetine veya imtiyazına sahip olan bir senyörler (derebeyler) sınıfı ile bu sınıfa bağımlı köleler sınıfının oluşturduğu idari düzene feodalite denir ![]() Feodalite Rejiminin Özellikleri -Feodalite rejimin kurulmasından sonra Avrupa’da siyasal birlik bozulmuş, küçük yönetim birimleri ortaya çıkmıştır ![]() -Derebeylik yönetimi, IX yüzyılda Fransa’dan bütün Avrupa’ya yayılmış ve bütün Ortaçağ boyunca devam etmiştir![]() -Feodalite rejiminde, halk arasında eşitlik yoktu ![]() Avrupa’da halk; soylular, rahipler, burjuvalar ve köylüler diye sınıflara ayrılmıştır Bu nedenle Ortaçağ’da Avrupa’da sosyal adalet sağlanamamıştır![]() -Toprakların mülkiyeti soyluların elinde toplanmıştır ![]() -Ortaçağ’da kapalı bir ekonomik politika izlendiği için halk sermaye birikimine sahip olamamıştır ![]() Feodalite Rejiminin Zayıflaması, Zayıflama Nedenleri -Haçlı Seferleri sırasında derebeylerin ölmesi veya ordularını kaybetmesi -Barutun ateşli silahlarda kullanılmaya başlanması -Avrupa’da sürekli orduların kurulması -Yeniçağ başlarında Coğrafi Keşiflerin yapılmasından sonra ticaretin gelişmesi ve tarımsal faaliyetlerin gerilemesi -Papa ile krallar arasındaki mücadelenin krallar lehine sonuçlanması gibi gelişmeler etkili olmuştur ![]() -Kavimler göçü sonrası Avrupa'da krallıklar güçlerini kaybettiler ![]() -Soyluların güç kazanmalarıyla birlikte tüm ortaçağ boyunca Avrupa'da etkili olacak olan siyasi yönetim biçimi "Feodalite (Derebeylik)" ortaya çıktı -Toplumsal eşitsizlik üzerine kurulan bu düzen içinde halk, farklı toplumsal sınıflara ayrılmıştır : 1 Soylular (Senyörler):-Soylular, oturdukları toprakların sahibiydiler ![]() -Her türlü hakka sahip olan ve şatolarda oturan soylular, yönetim ve askerlik işleri ile ilgilenirlerdi ![]() -Soyluluk babadan oğula geçerdi ![]() -Soyluların en üstünde senyör denilen derebeyler yer alırdı ![]() -Senyörlerin en büyüğü kral idi Bundan sonra sırasıyla dük, kont, baron ve şövalyeler gelirdi![]() 2 Rahipler; -Rahipler, kiliselerin sahip olduğu toprakların geliriyle rahat bir yaşam sürerlerdi ![]() -Dinin toplum üzerindeki etkilerinden dolayı halk üzerinde söz sahibi idiler ![]() 3 Burjuvalar:-Ticaret ve sanatla uğraşırlardı ![]() -Bağlı bulundukları derebeylerine vergi verirlerdi ![]() 4 Köylüler: Bunlar ikiye ayrılırlardı:a Özgür Köylüler: Üzerinde yaşadıkları toprakları, istedikleri gibi ekip biçme hakkına sahip olup bağlı oldukları soyluya, vergi vermek zorundaydılar Ayrıca topraklarını satabilme, çocuklarına bırakma hakları vardı![]() b Serfler (Köle Köylüler); Hiçbir hakka sahip değildiler Soyluların malı sayılırlardı Toprakla birlikte alınır ve satılırlardı![]() |
|
|
|