Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mitolojive, önemi

Mitolojive Önemi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mitolojive Önemi

MİTOLOJİ ve ÖNEMİ

Çağdaş düşünce akımları,insanı,üç boyutlu bir varlık olarak değerlendirmektedirBu yönü ile insan,geçmişi,bugünü ve geleceği bir zaman alanı içinde yaşayan biricik varlıktırOnu geçmişe bağlayan değer sistemleri,toplumun manevi kültür unsurlarında yatarDestanlar,efsaneler,masallar tek kelimeyle mitoloji,tarihin en eski çağlarıyla toplumların dönemleri arasında sürekliliği sağlar

Günümüz kültür antropologlarının belirttikleri gibi,mitolojiler sayesinde dünyaya düzen ve anlam verilirBu nedenle,''bizim öz destan,efsane ve masallarımız,inanç sistemlerimizin diğer herhangi bir kısmı kadar bizim için bir gerçektir'' ProfDrOrhan TÜRKDOĞAN

EAGardner'a göre mitoloji ''doğa varlıklarıyla olaylarına kişilik vererek anlatma biçimidir'' Ansiklopedik bilgilere göre ise ''tarihte adı geçmeyen yada unutulmuş büyük kaharamanlara ait efsaneler mitolojinin kapsamı içindedir''

Aslında mitoloji,bir ulusun tarihinin ve yaşam görüşünün bir ölçüde masallaştırılmış biçimidirMitoloji kökünü kendisini oluşturan toplumların kültüründen,tarihinden ,geleneğinde,yaşam biçiminden alır;yani temsil ettiği ulusun karekterini yansıtırÖrneğin İskandinav mitolojisindeki Odin'in oğlu Thor bir yıldırım tanrısıdır ve kuzey ülkelerinde bir tanrı olarak kendisine tapınılmıştırAma Thor ayrıca mitolojik bir kişiliktirTürk Mitolojisini diğer mitolojilerden ayıran ''Tek Tanrı''inancıdır,diğer mitolojilerde tanrı karekterler var iken Türk Mitolojisinde ki karekterler ''RUH'' diye adlandırmışlardır

Arkadaşlar neden mitoloji ile ilgilendiğimi sorarsanız ,size şöyle bir yanıt verebilirimSokrates'in ''kendini Tanı'' sözü beni felsefeyle buluşturduMitoloji bilmeden kendini tanımanın olanaksızlığını gördüm;mitoloji öğrenmeye başladım ve ozaman gördüm ki, her konuda yetim bırakılmış olan türk insanı; mitoloji yönünden hepten yetim bırakıldığını gördüm Türk Mitolojisi ile ilgilenen bilim adamı ,yazar,türkoloğ,bir elin parmakları kadar bile değildiBana göre evrenin başlangıcından bu yana bu evrende yaşayan Türk ulusunun mitolojisinin olmaması çok şaşırtıcı ve hiç inandırıcı değil ,ben bu başlık altında bulduklarımı sizinle paylaşmak istiyorum''KendiniTanı'' Geçmişimi bilmez isem kendimi nasıl tanıyabilirim ki

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com