Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elenfal, operasyonu

El-Enfal Operasyonu

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

El-Enfal Operasyonu

Kimyasal Ali - Enfal Operasyonu Kara Harekatları - Irak'taki Baas Rejimi - El-Enfal Operasyonu Hakkında Bilgiler

el-Enfal Operasyonu veya el-Enfal Harekâtı (Arapça: الأنفال ‎حملة veya عمليات الأنفال) Irak'taki Saddam Hüseyin rejimi tarafından yürütülen ve liderliğini Ali Hasan el-Mecid'in yapmış olduğu, Kürt isyancıları hedef alan bir operasyondur Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden almaktadır Irak'taki Baas rejimi bu kodadı ile gerek peşmerge isyancılara gerekse kırsal Kuzey Irak'ın çoğunluğu Kürt sivillerden oluşan nüfusuna karşı 1986 ve 1989 arasında bir dizi saldırıda bulunmuştur Operasyon özellikle 1988 yılında doruğuna ulaşmıştır Enfal Operasyonu kara harekatları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı içermiştir ki operasyonun baş ismi el-Mecid buradan hareketle daha sonra "Kimyasal Ali" olarak anılmaya başlanmıştır Operasyon ayrıca Süryanileri ve Irak Türkmenlerini de hedef almıştır

Bağımsız kaynaklar ölü sayısı üzerine 100000 ile 150000 üzeri gibi tahminlerde bulunurken, 100000 kadar kadının dul kaldığı ve daha büyük sayıda çocuğun yetim kaldığı tahmin edilmiştirUluslararası Af Örgütü ise sadece 1988 yılında "ortadan kaybolmuş" 17000'den fazla kişinin ismini toplamıştırOperasyon doğası ve içerdiği çeşitli özellikler gereği birçok soykırımsal diye nitelendirilirken, Human Rights Watch (Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü)'a göre bu nitelemenin sebeplerinden birisi de eli silah tutabilecek yaştaki erkeklerin operasyon boyunca ana hedef teşkil etmesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com