|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
insanoğlunun, kullandığı, malzemeler, tarih, öncesinde |
![]() |
Tarih Öncesinde İnsanoğlunun Kullandığı Malzemeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarih Öncesinde İnsanoğlunun Kullandığı Malzemeleryontma taş devri malzemeleri - yakın çağda kullanılan malzemeler TAŞ DEVRİ Eski Taş Devri ( Paleolitik) • Avcılık ve toplayıcılık la geçinmişlerdir ![]() ![]() • Taş doğadaki şekliyle silah olarak kullanılmıştır ![]() • İnsanlık tarihinin en uzun sürecini kapsar ![]() ![]() • İnsan hayatı son derece ilkeldir ![]() ![]() ![]() ![]() ***İnsan , kendi kendinden utanmayacak şekilde davranmasını bilmelidir ![]() Gracian Orta Taş Devri (Yontma Taş =Mezolitik ) • İnsanlar avcılık ve toplayıcılıkla geçiniyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() • Bu çağın sonuna doğru ateş bulundu ![]() ![]() ![]() Yeni Taş Devri (Cilalı Taş = Neolitik ) • Tarımsal üretim başlamıştır ![]() ![]() ![]() • Göçebelikten yerleşik hayata geçilmiştir ![]() ![]() • Hayvanlar evcilleşti ![]() • Topraktan eşya yapımı (Çanak-çömlek) başlamıştır ![]() • Üretim fazlası değiş-tokuş (ticaret ) başlamıştır ![]() • Bu döneme özgü sanat eserleri Menhir ve Dolmen ler dir ![]() • İlk kent kültürüne ait izler Anadolu’da Konya – Çatalhöyük’te dir ![]() MADEN DEVRİ Kendi içerisinde sırasıyla Bakır,Tunç ve Demir olmak üzere üç bölümdür ![]() Bakır, kolay bulunan ve kolay işlenen bir maden olduğundan ilk madeni eşyalar bakırdan yapılmıştır ![]() ![]() Daha dayanıklı eşya üretmek için bakır ve kalayın karıştırılmasıyla Tunç elde edilmiştir ![]() ![]() • Yapılan eşyalar daha dayanıklı, silahlar daha öldürücüdür ![]() • Demir saban ve orakla tarımsal üretim artmıştır ![]() • Ticaret daha da gelişmiştir ![]() • Şehir devletleri (site) oluşmuştur ![]() Demir devri içerisinde yazı bulunmuştur ![]() ![]() ***Tarih öncesi çağlar isimlendirilirken kullanılan eşyalar göz önüne alınmıştır ![]() ***Olağanüstü bir durum yoksa bir yerleşim yerinde gelişim şöyle olur: Eski Taş, Yontma Taş, Cilalı Taş, Bakır,Tunç ve Demir Çağı ![]() |
![]() |
![]() |
|