![]() |
Atatürk İle İlgili Anılar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili AnılarGazi Çiftliğinde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rasladık ![]() Atatürk attan inerek bu ihiyar kadının yanına sokuldu ![]() - Merhaba nine Kadın Ata'nın yüzüne bakarak hafif bir sesle; - Merhaba dedi ![]() - Nereden gelip nereye gidiyorsun? Kadın şöyle bir duraklayıp, - Neden sordun ki, dedi ![]() Paşa gülümsedi ![]() - Ne sahibiyim ne de bekçisiyim nine ![]() ![]() Buranın bekçisi de Türk milletinin kendisidir ![]() Şimdi nereden gelip nereye gittiğini söyleyecek misin? Kadın başını salladı ![]() - Tabii söyleyeceğim, ben Sincan'ın köylerindenim bey, otun güç bittiği, atın geç yetişdiği kavruk köylerinden birindeyim ![]() Bizim mıhtar bana bilet aldı trene bindirdi, kodum Angara'ya geldim ![]() - Muhtar niçin Ankara'ya gönderdi seni? - Gazi Paşamızı görmem için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim iki oğlum gavur harbinde şehit düştü ![]() Memleketi gavurdan kurtaran kişiyi bir kez görmeden ölmeyeyim diye hep dua ettim durdum ![]() ![]() Bende gün demeyip mıhtara anlatınca, o da bana bilet alıverip saldı ![]() Angaraya, giceleyin geldimdi ![]() belli böyle kendimi ordan oraya vurup duruyom bey ![]() - Senin Gazi Paşa'dan başka bir isteğin var mı? Kadını birden yüzü sertleşti ![]() - Tövbe de bey, tövbe de! Daha ne isteyebilirim ki ![]() ![]() ![]() O bizim vatanımızı gurtardı ![]() ![]() Şehitlerimizin mezarlarını onlara çiğnetmedi daha ne isteyebilirim ondan? Onun sayesinde şimdi istediğimiz gibi yaşıyoruz ![]() Şunun bunun gavur dölünün köpeği olmaktan onun sayesinde kurtulmadık mı? Buralara bir defa yüzünü görmek, ona sağol paşam! Demek için düştüm ![]() Onu görmeden ölürsem gözlerim açık gidecek ![]() Sen efendi bir adama benziyon, bana bir yardım ediver de Gazi Paşayı bulacağım yeri deyiver ![]() Atatürk'ün gözleri dolu dolu olmuştu, çok duygulandığı her halinden belliydi ![]() Bana dönerek, - Görüyorsun ya Gökçen, işte bu bizim insanımızdır ![]() ![]() ![]() Benim köylüm, benim vefalı Türk anamdır bu ![]() Attan indim ![]() sen gökte aradığını yerde buldun, rüyalarını süsleyen, seni buralara kadar koşturan Gazi Paşa yani Atatürk işte karşında duruyor ![]() Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü ![]() fırlatıp, Atatürk'ün ellerine sarıldı ![]() ![]() ağlıyordu ![]() İki Türk insanı biri kurtarıcı, biri kurtarılan, ana oğul gibi sarmaş dolaş ağlıyorlardı ![]() Yaşlı kadın belki on defa öptü atanın ellerini ![]() ![]() Sonra heybesinden küçük bir paket çıkarttı ![]() Daha doğrusu beze sarılmış bir köy peyniri ![]() - Tek ineğimim sütünden kendi ellerimle yaptım Gazi Paşa, bunu sana hediye getirdim ![]() ![]() Paşa hemen orada bezi açıp peyniri yedi ![]() ![]() Sonra birlikte köşke kadar gittik ![]() "Bu anamızı alın burada iki gün konuk edin ![]() ![]() Giderken de kendisine benim bütcemden üç inek verin armağanım olsun ![]() Satı Kadın Ankara'da yakıcı bir yaz günü idi ![]() ![]() ![]() "Bir soğuk ayran içer misiniz?" dedi ![]() Bu çorak iklimin kavurduğu yüzünde bronzlaşmış Türk kadının en bariz ifadelerini taşıyan, bir Türk anası idi ![]() ![]() "Senin kocan kim?" diye sormuştu ![]() Köylü kadını, yüzü tunçlaşmış, elleri nasırlı bir Türk anası idi; Ankara'nın kendine has şivesi ile kocasının Sakarya harbinde boğazından yaralanmış bir cengaver olduğunu söyledi ![]() "Ne zaman doğdun?" "1919'da Atatürk Samsun'a çıktığı zaman doğdum ![]() Ata, bir an düşündü ![]() ![]() ![]() "Nasıl olur?" Evet, nasıl olurdu ![]() "Evet Paşam, ondan evvel yaşamıyordum ki!" Bu espiri Ata'yı bir hayli düşündürdü ![]() ![]() ![]() YENİLSEYDİK SORUMLU BEN OLACAKTIM Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir ![]() ![]() Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk ![]() ![]() - Ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı ![]() Bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım ![]() İZMİR SUİKASTI İzmir'de hazırlanan o alçakça suikastın sonuçsuz kalmasından sonra bir gün bize şu olayı anlatmıştı: - "Ziya Hurşit'in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı ![]() ![]() ![]() - Sen Mustafa Kemal'i öldürecekmişsin, öyle mi? - Evet, dedi ![]() - Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin? - Fena bir adammış o ![]() ![]() ![]() - Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun? - Hayır ![]() - O halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin? - Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi ![]() ![]() O zaman cebimdeki tabancayı çıkararak kendisine uzattım: - Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, öldür, dedim ![]() Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu ![]() YANINA ALDIĞI İLK ER O, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|