Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işlevsel, mobilyaların, tarihi

İşlevsel Mobilyaların Tarihi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İşlevsel Mobilyaların Tarihi

işlevsel mobilyaların tarihi gelişimi - işlevsel mobilya sanatı - 20yüzyıl işlevsel mobilyaları20 yüzyıl başlarında ABD'de ünlü mimar Frank Lloyd Wright işlevsel, gereksinmelere uygun biçimde tasarlanmış sade mobilyaların tasarımını yaptı

Sandalyeler rahat ve bedeni kavrayacak biçimdeydi Bu mobilyalarda düz çizgiler ve yeni biçimler kullanıldı Mobilyalarda güzelliğin büyük bölümü, kullanılan nitelikli dokumalardan ve iyi cins tahtalardan kaynaklanıyordu

Oyma kullanılmıyordu Elle yapılması gereken bölümleri çok az olduğu için bu mobilyalar makine üretimine uygundu İşlevsel mobilya tasarımının öncüleri arasında ABD'den Charles Eames ve Eero Saarinen, İngiltere'den Gordon Russell ve Danimarka'dan Arne Jacobsen sayılabilir

Çok çeşitli çağdaş mobilya tasarımcısı ve üreticisi olduğu gibi, birçok çağdaş mobilya çeşidi de vardır Her birinin kendine özgü görüşleri olan tasarımcıların yaptığı çağdaş mobilyaların ortak noktaları kullanışlı ve rahat olmanın yanı sıra düz çizgiler, iyi bir oranlama ve göze hoş görünen bir tasarımdır

Günümüzde ahşap mobilyada ahşap, masif olarak değil daha çok kaplama olarak kullanılmaktadır Bu yöntemde, kâğıt gibi ince kesilmiş sert odunlardan elde edilen kaplamalar sunta ya da kontrplak üzerine yapıştırılır

Kimyacılar ağacı renklendirmek ve bu rengi korumak için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir Bazı masalar ve konsolların üstleri ateş dışında her tür ısıya ve lekelenmeye karşı korunabilmektedir

Mobilya yapımında tümüyle tahta görünümündeki sentetik maddelerin yanı sıra, ahşap bölümlerle zıt bir görünüm oluşturan parlak renkli plastikler de kullanılmaktadır Özellikle mutfak ve banyo mobilyalarında kaplama olarak kullanılan, ahşap benzeri desenli ya da düz renkli formika, her türlü drş etkiye karşı çok dirençlidir

Plastik maddeler mobilya döşemesinde kumaş yerine de kullanılmaktadır

Çelik, alüminyum, dövme demir ve magnezyum mobilyacılıkta kullanılan başlıca metallerdir

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com