![]() |
Çanakkaleden Mektuplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkaleden MektuplarKardeşlerim ![]() ![]() ![]() * Hasan Etemin Validesine Son Mektubu * Mektubu yazan ,ihtiyat zabit yedeksubay namzedi Hasan Etem İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıfına devam ederken aynı zamanda Beyazıt Nümune Mektebinde öğretmendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Valideciğim, Dört asker doğurmakla müftehir şanlı Türk annesi, Nasihat-amiz mektubunu Divrin Ovası Nığde gibi,güzel,yeşillik bir ovacığın ortasından geçen derenin kenarındaki armut ağacının sayesinde otururken aldım ![]() ![]() Okudum, okudukça büyük dersler aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Efendim , çayınız , buyrunuz , içiniz , dedi ![]() -Pekala dedim,aldım baktım , sütlü çay ![]() ![]() ![]() -Mustafa bu sütü nereden aldın ? dedim ![]() -Efendim , şu derenin kenarında yayıla yayıla giden sürü yok mu ? -Evet dedim ![]() ![]() -İşte onun çobanından 10 paraya aldım ![]() Valideciğim , on paraya yüz dirhem süt ,su katılmamış ![]() ![]() Validen kaderine küssün , ne yapalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Türklerin Ulu Allahı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey benim Rabbim ! Şu kahraman askerlerin bütün dilekleri ;ism-i Celalini İngilizlere ve Fransızlara tanıtmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlun Hasan Etem 4 Nisan 1331 [17 Nisan 1915] Kaynak : * Kaynak : Kabatepe Milli parklar Müzesi *Not: Mektuptan mekan ve zaman tam olarak anlaşılamıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Şehid Muallim Edhem, Niğdenin And-ulus Hacı Abdullah köyünde 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bu mektup halen Çanakkaledeki Abide Müzesi, Deniz Müzesi ve Milli Parklar Müzesinde teşhirdedir |
![]() |
![]() |
![]() |
Çanakkaleden Mektuplar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkaleden Mektuplar* KINALI ALİ * Üsteğmen Faruk, cepheye yeni gelen askerleri denetlerken, bir yandan da onlarla sohbet ediyor, Nerelisin? gibi sorular soruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Anasına Mektubu * Sevgili anacığım, babacığım hasretle ellerinizden öperim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Anasından Gelen Mektub * Oğlum Ali, nasılsın, iyi misin? Gözlerinden öperim, selam ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Mektubun bundan sonraki bölümü Kınalı Alinin ağzından yazılmıştı, şöyle diyordu anası:] Oğlum Ali, yazmışsın ki, kafamdaki kınayla dalga geçtiler ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Gelinlik kıza ![]() ![]() 2- Kurbanlık koça ![]() ![]() 3- Askere giden yiğitlerimize ![]() ![]() ![]() Ey oğlum , gözümün nuru Muratım ! Zabit efendiye selam söyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : * Kabatepe Milli parklar Müzesi * Çanakkale Kahramanları |
![]() |
![]() |
![]() |
Çanakkaleden Mektuplar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkaleden Mektuplar* Mustafa Kemalin Cepheden son Mektupu * Mustafa Kemal , 2 Temmuz 1915 yılında Arıburnundan Madam Corinneye yazdığı mektupta şöyle der : * Aziz Madam , Karargahımın katiplerinden Hulki Efendinin İstanbula seyehatinden faydalanarak size bu mektubu yazıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adres : Miralay Mustafa Kemal , Arıburnu Maydos ![]() Kaynak: * Milli Eserler |
![]() |
![]() |
|