Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurtsuz Olmaz
Yoğurt, sabahtan akşama kadar günün her saatinde yenebilecek harika bir besindir Yoğurt da aynı süt gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini, konjuge linoleik asit (CLA) yönünden zengindir Arkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırDilara Koçak
Uygulanan fermantasyon işlemi sonucunda folik asit ve bazı B vitaminleri ornlarında süte göre artış olur
Süt yoğurda kıyasla daha fazla laktik asit, galaktoz, folik asit, kolin, serbest yağ asitleri ve serbest amino asitler içerir Sabah yenilen yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, barsakların çalışmasına yardım eder, yapılan çalışmalar yoğurttaki proteinlerin süt proteinlerine göre daha kolay sindirilebildiğini göstermiştir
Kalsiyum çok önemlidir
Yoğurtta bulunan kalsiyum emilebilme özelliğinin yüksek olması nedeniyle önemlidir Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır Kalsiyum gereksinimi de yaşlara göre değişiklik göstermektedir özellikle büyümenin hızlı olduğu dönemde, hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma ihtiyaç daha da artış göstermektedir Bu nedenle her yaş döneminde kalsiyum alımına dikkat edilmelidir
Yoğurt fosfor yönünden de zengindir Fosfor hücrelerde enerji üretimine yardımcı etki gösterir Vücutta hücre yenilenmesinde ve çoğalmasında etkili olan DNA ve RNAnın temel parçalarındandır
Yoğurtta süt ve diğer süt grubu besinleri gibi riboflavinin iyi kaynaklarındandır Riboflavin, büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir
Yoğurt tüketimi osteoporozun önlenmesinde de büyük önem taşır
Yarım yağlı veya yağsız yoğurt tüketimi ise kronik hastalıkların önlenmesinde önemlidir
Yoğurtla yaratıcılığınızı birleştirin Yoğurda robottan geçirilmiş dereotu veya maydanoz ekleyerek yeşil ayran yapabilirsiniz
Ayran yaparken maden suyu ekleyerek elektrolit ve mineral içeriğini zenginleştirebilirsiniz
Yoğurt içine haşlanmış bulgur, mısır, bol su ve buz ekleyerek sıcak havalarda bol bol soğuk çorba yapabilirsiniz
Yoğurtla jöleyi karıştırıp taze meyvelerle beraber dondurarak hafif bir tatlı yaratabilirsiniz
Meyve salatasının üzerine tatlandırıcı veya bala çırpılmış yoğurdu sos olarak ekleyebilirsiniz
Kilo vermek için yerken yavaşlayın!
Hayatta yapacaklarımızı yetişebilmek için hep hızlı olmak zorundayız Ancak söz konusu yemek olunca hızlı davranmak yapılacak en kötü davranışlardan biridir İşte yemeğin zevkini çıkarmanızı ve kilo vermenizi sağlayacak 10 ipucu:
Yiyecekleri yutmadan önce en az 20 kere çiğneyin çiğneme işlemi, yiyeceklerin daha küçük parçalara ayrılmasını sağlar ve içinde bulunan besin öğelerinden daha iyi yararlanırız Ayrıca ne kadar uzun sürede ve çiğneyerek yemek yersek, aşırı yemek yeme durumu da engellenir
Yediğiniz her lokma sonrası çatalınızı elinizden bırakın Hızı kesmeniz hem yiyeceklerin tadına varmanızı hem de ne kadar yediğinizi fark etmenizi sağlar
Isırıklar arasında birkaç yudum su için Günümüzde hâlâ birçok kişi yeterli su tüketmiyor Bu nedenle aralarda su içmek yararlı olacaktır Böylece su yudumlayarak, yiyeceklerden alacağınız lokma sayısını da azaltmış olursunuz
Yemekte mutlaka yanınızda bir partneriniz olsun ve yemek boyunca sohbet edin Böylece konuşma, siz fark etmeden hızınızın kesilmesini sağlayacaktır
Televizyon seyrederken yemek yememelisiniz Dikkatiniz tabağınızda-kilerde değil TVdeki olduğu için yediğiniz miktarın farkına varamazsınız
Yemeğinize hafif yiyeceklerle başlamalısınız çünkü beynimiz ancak 20 dakika sonra yeterli yemek yediğimiz sinyalini alır
Yemek yerken yumuşak müzikler dinlemeye özen gösterin Müziğin yavaş ritmi sizi de ister istemez yavaşlatacaktır yumuşak müzikler rahatlamanıza yardımcı olup yemeklerden aldığınız zevki de arttıracaktır
Yemeği az kullandığınız elinizle yeyin örneğin; normalde hep sağ elinizle yemek yiyorsanız, çatalınızı sol elinize alın böylece daha yavaş yiyeceksiniz
İkinci bir yiyecek sipariş etmeden önce 10 dakika bekleyin Böylece daha fazla yemek istemediğinizi göreceksiniz
Koku duyumuz, genelde iştahımızı yönetir Yemeklerin kokusunu almak için kendinize zaman tanıyın ve kokusuyla tatları uyuşuyor mu diye küçük bir parça denedikten sonra yemeğe devam edin
Kaynak: Milliyet Sağlık
|