Stresi Yenmenin Yolu |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Stresi Yenmenin YoluSüleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof Dr Hasan Baydar, dünyada üretilen 15 önemli uçucu maddeden biri olan lavanta yağının, stresle başa çıkmada etkili olduğunu, sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunduğunu bildirdi Prof Dr Hasan Baydar, Isparta'da yaygın olarak üretilen lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği bulunduğunu belirterek, bu nedenle lavanta yağının stresle başa çıkmada önemli bir yer oluşturduğunu kaydetti Lavanta yağının çok güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) etkiye de sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Baydar, kurutulmuş lavanta tomurcuğundan yapılan bitkisel çayların, insan vücuduna rahatlatıcı etki yaptığını ifade etti Dünyada her yıl 1500 ton kadar lavanta yağı üretildiğine ve bu yağın 50 milyon dolar civarında pazarı bulunduğuna dikkati çeken Prof Dr Baydar, ''Dünya piyasalarında bir kilogram lavanta yağı, kalitesine göre 15 ile 60 dolar arasında alınıp satılmaktadır Türkiye'nin lavanta yağı ithalatı ise her geçen yıl artmaktadır'' dedi KEÇİBORLU'DA LAVANTA TARIMI YAPILMAYA BAŞLANDI Isparta'nın Keçiborlu ilçesinin Kuyucak yöresinde lavanta tarımı yapılmaya başlandığını da anlatan Prof Dr Baydar, yörenin özellikle sulanamayan, kıraç ve eğimli arazilerine lavantanın iyi uyum sağladığını bildirdi Prof Dr Baydar, Kuşcular, Aydoğmuş, Çukurören ve Ardıçlı köylerinde yaklaşık 2 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını ve her yıl temmuz ayında biçilen lavantadan 500 ton kadar taze saplı lavanta elde edildiğini kaydetti Isparta'da üretilen lavantanın tamamının damıtılması halinde yılda 10 tona yakın lavanta yağı üretilebileceğini ve bu miktarın Türkiye'nin tüm lavanta yağı ihtiyacını karşılayacağını belirten Prof Dr Baydar, halen bölgede üretilen lavanta yağının başta parfüm, kozmetik, aroma terapi ve ilaç sanayisinde değerlendirildiğini söyledi Prof Dr Baydar, Isparta'da lavantanın temmuz ayında çiçeklendiğini ve mavi renge bürünen lavanta vadisinin hem turistlerin ilgisini çektiğini hem de aromatik ve şifalı bal üreten arılar için bol nektar ve polen kaynağı olduğunu ifade etti Prof Dr Baydar, GÜLAR olarak, Isparta bölgesi için daha verimli ve kaliteli lavanta yağı üretimi amacıyla, özellikle Lavandula Vera türüne ait çeşitlerin üretimi ve damıtma teknikleri üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi AA |
|