![]() |
Obezite Tehlikesi Kapıda |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Obezite Tehlikesi KapıdaDünya genelinde giderek önemli sağlık sorunu haline gelmeye başlayan obezite, Türkiye'de özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayanları daha çok etkiliyor ![]() İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Satman, Türkiye'de kentsel yaşamın obezite sıklığını artırdığını da anlattı: ''Türkiye'de kentsel bölgelerde obezite sıklığı yüzde 23 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde son 25-30 yıldır kırsal bölgelerde tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş fiziksel aktivitenin azalmasına, ayrıca refah düzeyinin yükselmesi de sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kaybolmasına yol açmış ve sonuçta obezitenin kırsal bölgelerde de yaygınlaşmasına neden olmuştur ![]() İç Anadolu'da oran yüzde 25 Satman, çalışmanın Türkiye'de obezite sıklığının bölgesel farklılıklar gösterdiğini ortaya koyduğunu belirterek İç Anadolu'da yüzde 25, Güney Anadolu'da yüzde 24, Kuzey Anadolu'da yüzde 23 ![]() ![]() ![]() ![]() Satman, büyük kentlerde daha stresli yaşayıp, daha az hareket edildiğini de anlattı: ''Genel olarak ulaşım olanaklarının kısıtlı olması ve buna bağlı fiziksel aktivite zorunluluğu, doğal sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi, şişmanlık ve diyabet gibi eşlik eden hastalıkların daha az görülmesi Doğu Anadolu ile diğer bölgeler arasındaki obezite farkını açıklamaktadır ![]() obezite sıklığı sadece İç Anadolu'da değil, kuzey ve güney Anadolu'da da yüksektir ![]() ![]() ![]() Batı Anadolu'da Akdeniz tipi beslenme (sebze ve meyve tüketiminin fazla olduğu, zeytinyağının diğer yağlara tercih edildiği beslenme tipi) obezitenin daha az olmasında şüphesiz etken ![]() ![]() ![]() 'obezite' tanımlaması vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan 'beden kitle endeksi'ne göre yapılıyor: Endeksin 30 ve üzerinde olmasının dünya sağlık örgütü'nce 'obezite' olarak tanımlandığını anlatan Satman, derecesi 20-24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|