07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayatınızdan Balığı Eksik Etmeyin!
Balık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır Her yaşta ve her mevsimde mutlaka balık yemeye özen gösterin Balık, özellikle Omega-3 ve doymamış yğÇ asitleri açısından çok iyi bir kaynaktır Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar sağlığı, kansere karşı koruyuculuk, zihin gelişimi ve çocuklarda büyüme konularında önemi büyüktür Haftada iki kez balık tüketerek Omega-3 yağ asidinin sağlığı koruyucu etkilerinden faydalanabilirsiniz Bazı araştırmalara göre, balık yemek kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltabiliyor Çünkü Omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp ritmini engellemeye yardımcı olarak kanın damarların içinde pıhtılaşma ihtimalini azaltır (ki bu kalp krizinin en başta gelen sebebidir) Ayrıca iyi kolesterolün (HDL) kötü kolesterole (LDL) oranını artırarak kardiyovasküler sisteme çok faydalı olur Aylarına göre balık çeşitleriOcak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Şubat: Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder Tekir bolca çıkar Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Nisan: Kalkanın en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar Gümüş, kefal, mezgit, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur Mayıs: Levrek, barbunya, dil, tekir, kılıç ve iskorpit bol avlanır ve zevkle yenir Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir Haziran: Bu ayda balıklar az tutulur Bu nedenle haziran balıkçılık açısından verimsizdir Temmuz: Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz
Eylül: Sardalya ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir Her türlü pişirilmeye elverişlidir Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar
Ekim: Gezici balıkların, yazın Karadenizde beslenip, Marmaraya göçe başladıkları aydır Bu nedenle bol miktarda balık tutulur Kasım: Uskumrunun en iyi zamanıdır Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik, yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Hamsi de lezzetlidir etmeyin!
|
|
|