Kaliteli Süt Tüketiminde Sınıfta Kaldık |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaliteli Süt Tüketiminde Sınıfta KaldıkHacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Tanju Besler, yaptığı açıklamada, sütün insan sağlığı açısından doğumundan itibaren vazgeçilmez bir gıda olduğunu söyledi Çocukluk ve gençlik döneminde mutlaka tüketilmesi gereken sütün bir bardağında kalsiyum açısından oldukça zengin olan yeşil yapraklı sebzelerden ıspanağın 12 porsiyonu, brokolinin ise 4 porsiyonundan sağlanacak kadar kalsiyum bulunduğunu vurgulayan Besler, buna karşın tüketimin çok az olduğunu bildirdi Türkiye'de kişi başına yıllık tüketilen sütün 25 litreyi geçmediğini ifade eden Besler, İtalya'da bu oranın 63, İngiltere'de 100 ve Finlandiya'da 139 litre olduğunu, Avrupa ortalamasının ise 70 litrenin üzerine çıktığını kaydetti Türkiye'de bu kadar az tüketilen sütün yüzde 70'inin sokak sütü olmasının ayrı ciddi sorun oluşturduğunu dile getiren Besler, şunları söyledi: ''Sağlıksız sokak sütü tüketilmesi nedeniyle az tüketip bol mikroorganizma alıyoruz vitamin, mineral maddeler ve proteince zengin süt, yeterli pastorizasyon sağlanmadığı zaman zararlı mikroorganizmalarca da çok zengindir Avrupa'ya oranla az süt tüketen Türk halkı, sokak sütünün fazla alınması nedeniyle yine Avrupa'ya oranla daha fazla mikrobu vücuduna alıyor Sokak sütleriyle hepatit, tüberküloz, tifo, brusella ve ishal gibi birçok hastalığa yol açan milyonlarca mikroorganizma sokak sütleriyle vücuda giriyor'' Evde yapılan kaynatmalarda mikroorganizmaların tamamının yok edilmediğini, ayrıca sütün besin değerinde çok ciddi kayıpların oluştuğunu belirten Besler, ayrıca sütün protein, yağ ve karbonhidrat bileşenlerinde önemli değişikliklerin ortaya çıktığını bildirdi Besler, özellikle çocukların sokak sütü kaynaklı sağlıklarının riske girmemesi için pastorize edilmiş paket sütlerin kullanılması gerektiğini, sokak sütlerinden artık tamamen vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi Kaynak : Baypostacom |
|