![]() |
Damar Sertliğine Çikolata |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Damar Sertliğine Çikolataİstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Çikolatanın sigara içenlerde damar sertleşmesinin oluşumunu engelleyerek her gün birkaç parça tüketimi ile ciddi kalp hastalıkları riskini azaltabileceği konusunda yapılan çalışmada, normal çikolata (yüzde 74 kakao oranı) ve beyaz çikolatanın 20 sigara içen erkeğin damardan kan akışına etkisini karşılaştırıldığını ifade eden Boyacıoğlu, şunları kaydetti: ?Sigara içenlerde, damar duvarlarını çevreleyen endotel hücreleri başta olmak üzere birçok hücrenin aktivitesinin sürekli olarak bozulması nedeniyle, damarların koroner kalp hastalığının karakteristiği olan sertleşme ve daralmaya yatkın hale geldiği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() kan örneklerinin analizlerine bakıldığında ise siyah çikolatanın damarlardaki bozulmayı yarı yarıya azalttığının belirlendiğini dile getiren Boyacıoğlu, ?Çikolatanın damar sertleşmesini önleyerek ciddi kalp rahatsızlıklarını azaltabileceği belirlendi ![]() ![]() ![]() Araştırmada çikolatada antioksidan açısından zengin olduğu bilinen kırmızı şarap ve yeşil çay ile çilek, kiraz ve böğürtlen gibi meyvelerden daha fazla miktarda antioksidan bulunduğunun tespit edildiğini belirten Boyacıoğlu, ?Günlük olarak küçük bir bitter ve sütlü çikolata tüketiminin vücuda antioksidan alım düzeyini arttırabileceği ve damar sağlığını yararlı şekilde etkileyebileceği belirlendi? diye konuştu ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|