Balık Ve Hububat Astıma Birebir |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Balık Ve Hububat Astıma Birebirİstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Hikmet Boyacıoğlu, Hollanda'da bulunan Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nde, batı toplumlarında astım hastalığının yaygınlaşmasındaki artışla ilgili bir araştırma yapıldığını söyledi Araştırmacıların, çalışmalarında beslenme üzerinde durduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti: ''Çocukluk Döneminde Alerji ve astım Uluslararası Çalışması'na (ISAAC-2) kayıtlı 8 ve 13 yaş arasındaki çocuklarda astımla gıda tüketimini inceledi Araştırmacılar, astım veya hırıltılı nefes ile turunçgil meyveleri, sebzeler ve süt ürünlerinin tüketimi arasında belirgin bir ilişki bulamaz iken, balık ve tam tane hububat ürünleri tüketimiyle bir bağlantıya ulaştılar'' Çalışma sonucunda tam tane hububat ürünleri ve balığın astıma karşı koruyucu olabileceğinin belirlendiğini ifade eden Boyacıoğlu, şöyle devam etti: ''Tam tane hububat ürünleri, örneğin buğdaydan öğütme sırasında kepek gibi hiçbir kısmının ayrılmadan elde edilen üründen yapılan gıda maddeleridir Büyük porsiyonlarda tam tane hububat ürünleri ve balık tüketen çocuklar astım gelişme riskinde bir azalmaya sahip olabiliyor Araştırmada, astım hastalığına sahip olma olasılığında tam tane hububat ürünü tüketenlerde yüzde 54 ve balı yiyenlerde ise yüzde 66 oranında bir azalma görüldü'' Kaynak : Baypostacom |
|