Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çikolata, damar, sertleşmesini, önlüyor

Çikolata Damar Sertleşmesini Önlüyor

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çikolata Damar Sertleşmesini Önlüyor




Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre de kurulu Zürih Üniversitesi ile kalp-damar Merkezi ve Klinik Kimya ve hematoloji Enstitüsü tarafından çikolatanın, insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda yapılan araştırmanın bu yılın başlarında sonuçlandığını söyledi
Çikolatanın sigara içenlerde damar sertleşmesinin oluşumunu engelleyerek her gün birkaç parça tüketimi ile ciddi kalp hastalıkları riskini azaltabileceği konusunda yapılan çalışmada, normal çikolata (yüzde 74 kakao oranı) ve beyaz çikolatanın 20 sigara içen erkeğin damardan kan akışına etkisini karşılaştırıldığını ifade eden Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
"Sigara içenlerde, damar duvarlarını çevreleyen endotel hücreleri başta olmak üzere birçok hücrenin aktivitesinin sürekli olarak bozulması nedeniyle, damarların koroner kalp hastalığının karakteristiği olan sertleşme ve daralmaya yatkın hale geldiği bilinmektedir Araştırmada, sigara içen deneklerden, 40 gram çikolata yemeden 24 saat öncesinden antioksidan açısından zengin olan soğan, elma, lahana ve kakao ürünlerinden uzak durmaları istendi Çikolata tüketiminden 2 saat sonra, ultrason taramaları sonucunda çikolatanın damarda akışın düzgünlüğünü önemli ölçüde geliştirdiği görüldü
Etkinin 8 saat boyunca sürdüğü de ortaya çıktı" kan örneklerinin analizlerine bakıldığında ise siyah çikolatanın damarlardaki bozulmayı yarı yarıya azalttığının belirlendiğini dile getiren Boyacıoğlu, "Çikolatanın damar sertleşmesini önleyerek ciddi kalp rahatsızlıklarını azaltabileceği belirlendi antioksidan düzeylerinde ise 2 saat sonra keskin bir artış saptanmıştır Ancak bu etkiler beyaz çikolata ile gözlenmemiştir" dedi
Araştırmada çikolatada antioksidan açısından zengin olduğu bilinen kırmızı şarap ve yeşil çay ile çilek, kiraz ve böğürtlen gibi meyvelerden daha fazla miktarda antioksidan bulunduğunun tespit edildiğini belirten Boyacıoğlu, "Günlük olarak küçük bir bitter ve sütlü çikolata tüketiminin vücuda antioksidan alım düzeyini arttırabileceği ve damar sağlığını yararlı şekilde etkileyebileceği belirlendi" diye konuştu

Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.