Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kurulmalı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Su Ürünleri Genel Müdürlüğü KurulmalıSu Ürünleri Genel Müdürlüğü Kurulmalı[/b] 24 09 2008Ülkemizde su ürünleri tüketiminin Akdenizdeki diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz olduğunu belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Şükran Çaklı![]() ![]() ![]() Ülkemizde su ürünleri tüketiminin Akdenizdeki diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz olduğunu belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Şükran Çaklı, "Bölgesel tüketim kalıpları arasında büyük fark vardır Kıyılarda iç kesimlere özellikle iç kesimlerdeki büyük şehirlere göre tüketim daha fazladır Örneğin kişi başına yıllık tüketim Karadeniz Bölgesinde25 kg iken, büyük şehirlerde (İstanbul, İzmir ve Ankara gibi) 16 kg, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 0 5 kgdır Bu oran gelişmiş ülkelerde 15-16 kg kadardır" dedi![]() Bu sonuçlar doğrultusunda Türkiyede balık tüketimini arttırma çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini açıklayan Prof Dr Çaklı, "Balık etinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda halk bilinçlendirilmelidir Bu konuda özel sektör, eğitim ve medya kuruluşlarına büyük görev düşmektedir Sanayi kuruluşlarımız açısından temel hedef üretim zincirinde katma* değeri yükseltmek ve karı arttırmak olmalıdır Kültür balıkçılığı yanında kabuklu deniz ürünlerinin de artışının teşviki gerekmektedir" diye konuştu İhracat hacmindeki artışın yansıra katma değer artışına da odaklanılması gerektiğini kaydeden Prof Dr Çaklı, "Teknoloji içeriği güçlü ve yüksek katma değerli ürün ihracatı hedeflenmelidir Balıkçılık sektöründe iç pazarda tüketimi, yurt dışında ise rekabet gücünü arttırmak için Tarım Bakanlığına bağlı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulması gerekmektedir" dedi www turizmsayfalari com * |
|
|
|