|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
araştırmaları, cinsel, sorunları, türkiyede, yaşam |
![]() |
Türkiyede Cinsel Yaşam Ve Sorunları Araştırmaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiyede Cinsel Yaşam Ve Sorunları AraştırmalarıCinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği�nin (CETAD), AB�nin finanse ettiği ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında desteklenen �Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk� projesi çerçevesinde yapılan �Cinsel Yaşam ve Sorunları� dosyası düzenlenen toplantıda açıklandı ![]() CEDAT Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Direktörü Doç ![]() ![]() ![]() Türkiye�de 20 ilde 16 yaş üzerindeki 1537 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, �Cinsellikle ilgili ilk bilgileri kimden edindiniz� sorusuna, �Büyük ölçüde çevre ve arkadaşlardan ediniyoruz� yanıtı verildiğini ifade eden İncesu, �Türkiye�de cinsellik konularının halen kulaktan dolma bilgilerle öğrenildiğini� belirtti ![]() İncesu, dönem dönem cinsel konularda �Cinsel sağlık,üreme sağlığı da dahil olmak üzere bilgilendirme ihtiyacı duyduğunuzda kimden bilgi alırsınız� sorusuna da, �Uzman ve doktora başvururum� yanıtı verenlerin Türkiye genelinde yüzde 34,6 iken, bu oranın Güneydoğu Anadolu Bölgesi�nde yüzde 45,8, Doğu Anadolu Bölgesi�nde ise yüzde 20,7 olduğunu kaydetti ![]() Okullarda cinsel eğitim verilmesi konusundaki soruya, �Okullarda cinsel eğitim kesinlikle verilmeli� karşılığını verenlerin oranının yüzde 60, �Okullarda cinsel eğitim kız erkek karma olarak mı verilmeli, yoksa ayrı ayrı mı verilmeli� sorusuna ise deneklerin yüzde 69�unun �Ayrı ayrı eğitim almalıdır� yanıtı verdiğini ifade eden İncesu, Türkiye�de aktif cinsel yaşamları olan kesimlerin yüzde 32�sinin, yani her 3 kişiden birinin cinsel sağlık, üreme sağlığı alanında en az bir sorunla karşılaştığını söyledi ![]() İncesu, doğum kontrol yöntemlerinde en sık kullanılan yöntemin sırasıyla prezervatif, dışarı boşalma ve doğum kontrol hapı olduğunu ifade etti ![]() �BEKARET KADININ NAMUSUNUN SİMGESİDİR� İncesu araştırmada, �Bekaret kadının namusunun simgesidir ifadesine ne derece katıldığınızı söyler misiniz� sorusuna, �Kesinlikle katılıyorum� diyenlerin oranının İç Anadolu Bölgesi�nde yüzde 76,2, Doğu Anadolu Bölgesi�nde yüzde 73,9, Güneydoğu Anadolu Bölgesi�nde ise yüzde 67,1 olarak ortaya çıktığını kaydetti ![]() �Sizce Türk toplumu cinsellik konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip midir� sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 54,1�inin �Hayır hiç� yanıtını verdiğini kaydetti ![]() Cinsel sorunların sanılandan daha sık görüldüğünü, halkın cinsellikle ilgili bilgilerinin eksik ve yanlışlarla dolu olduğunu belirten İncesu, cinsel sorunların çözümü için başvuranların da düşük olduğunu söyledi ![]() Cinsel sorunların tedavilerinin sıklıkla yanlış veya uygun olmayan tedavi yöntemleriyle çözülmeye çalışıldığını vurgulayan İncesu, cinsel sorunların uygun tedavi edildiği tekdirde kısa sürede ve başarıyla sonuçlandığına dikkati çekti ![]() Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı da erkeklerde, özellikle orta yaşta sertleşme kayıplarının en büyük sorun olduğuna işaret etti |
![]() |
![]() |
|