07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırım Kongo Ya 4 Yılda 36 Kurban
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr Uğur Kostakoğlu, yaklaşık 850 kene türünden 30 kadarının Kırım Kongo kanamalı Ateşi hastalığına yol açtığını söyledi
Hastalığın ateş ve kanamayla birlikte klinik sendrom olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr Kostakoğlu, özellikle hyalomma, amblyomma ve boobhilus gibi kene türlerinde üreyebilen virüsün, sığır, koyun, keçi,yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan da izole edildiğini belirtti
İnsanları kene korkusu sardı
virüsün hayvanlarda belirtisiz infeksiyon yapabildiğini, insanlara, infekte kenelerin ısırması, hasta hayvanlar ya da kişilerle temas sırasında bulaşabildiğini anlatan Dr Kostakoğlu, hastalığa karşı en büyük risk grubunu, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, veteriner hekimler, endemik bölgelerde görev yapan kişiler, askerler, kamp yapanlar ve deri fabrikası çalışanlarının oluşturduğunu kaydetti
DÖRT YILDA 36 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Türkiye nin çeşitli bölgelerinden bildirilen vakaların takip edildiğini kaydeden Dr Kostakoğlu, Türkiye de 2002-2006 yılları arasında Kırım Kongo kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili 736 vaka bildirildi Bunlardan 36 sı ölümle sonuçlandı 17 Haziran 2006 itibariyle 30 vakanın takip edildiğini biliyoruz& dedi
Dr Kostakoğlu, hastalığı yapan virüsün dayanıksız olduğunu, konakçı dışında yaşayamadığını, güneşin yaydığı ultraviyole ışınları altında hızla öldüğünü, 56 derecede 30 dakikada aktivitesini kaybettiğini, çamaşır suyuyla ölebildiğini dile getirdi
KENEYİ VÜCUTTAN KOPARMAYIN UYARISI
İnsanların vücutlarına tutunan keneleri koparmamaları gerektiğine dikkati çeken Dr Kostakoğlu, Bilinçsizce koparılan kenenin kafası genellikle vücutta kalıyor ve kafanın çıkarılması için cerrahi müdahale gerekiyor Kenelerin koparılması durumunda bile kişinin enfekte olma ihtimali yüksek Bu nedenle bu tür kenelerin bir sağlık kuruluşunda, uzman kişi tarafından çıkarılması ve kişinin tedavi altına alınması gerekiyor& diye konuştu
Kaynak : Bayposta com
|
|
|