07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Koyunotu (Agrimonia Eupatoria)
Güneşli kuru yerlerde, yol ve orman kıyılarında, çimenliklerde, tepelerde ve bayırlarda, ormanların açıklık bölgelerinde ve harabeliklerde yetişir ıri yaprakları 10 cm kadar uzun ve kenarları dişlidir Arslanpençesi ailesinden olan bitkinin boyu 80 cm kadar uzar Çiçeklenen bitki, Haziran'dan Ağustos'a kadar toplanır Bitki, boğaz, ağız boşluğu ve yutak iltihaplarına karşı büyük bir iyileştirme gücüne sahiptir Onu, anjin ve boğaz hastalıklarında, faranjit, aft ve ağız boşluğu mukoza iltihaplarında da düşünmek gerekir Faydası : Meslek gereği olarak çok zorunda olan kişiler, bir önlem olarak, her gün koyunotu bitki çayı ile gargara yapmalıdırlar Bitkinin yaprakları, kansızlıkta ve yaralanmalarda büyük başarı ile kullanılır Ayrıca, romatizma, lumbago, sindirim zorlukları, karaciğer sertleşmesi (siroz) ve tıkanıklıkları ve dalak hastalıklarında da etkilidir Günde 2 bardak bitki çayı yeterlidir Herkes, yılda 1 veya 2 kere, koyunotu banyo katkısıyla banyo yapması önerilir Koyunotu, daraltıcı, toplayıcı ve öteki önemli özellikleri nedeniyle, en başta gelen şifalı bitkilerdendir Dr Schirbaum şöyle diyor: "Günde 3 bardak çay bir süre içildiğinde, kalp, mide, bağırsak ve akciğer büyümesini iyileştirir Ayrıca, böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir " (Referans: M Treben) Varis ve baldır çıbanlarında, koyunotu merhemi özellikle önerilir Hazırlanan merhem günde 3 kez varis ve baldır çıbanlarının üstüne sürülür Karaciğer rahatsızlıklarında, 100 gr koyunotu, 100 gr yoğurtotu ve 100 gr hindiba karışımı ile elde edilen çay harmanı kullanılır Sabah aç karnına 1 bardak ve gün boyunca 2 bardak içilmelidir
|
|
|