Yabani Bitkiler Büyümeye Yardımcı Oluyor! |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yabani Bitkiler Büyümeye Yardımcı Oluyor!Yabani Bitkiler Büyümeye Yardımcı Oluyor![/b] 26082008 Karadeniz Bölgesinde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin, insan büyümesine katkıda bulunan mineraller açısından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı Ordu Üniversitesinin (ODÜ) yaptığı araştırmaya göre, Ordu ve yöresinde sebze olarak yetişen yabani bitkilerin Karadeniz Bölgesinde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin, insan büyümesine katkıda bulunan mineraller açısından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı Ordu Üniversitesinin (ODÜ) yaptığı araştırmaya göre, Ordu ve yöresinde sebze olarak yetişen yabani bitkilerin besin değeri yönünden incelendiği çalışma sonucunda, söz konusu sebzelerin insan büyümesinde hemoglobin ve enzim sentezinde önemli rol oynayan bakır konsantrasyonu açısından oldukça zengin olduğu belirlendi Yapılan analiz sonuçlarına göre bakır konsantrasyonu yönünden en zengin bitkinin melocan, en fakir bitkinin ise sakarca olduğu tespit edildi İnsan beslenmesinde önemli görevler alan ve metabolizmada demirin kullanımını kolaylaştıran bakır, taze yeşil sebzeler ve balıktan sağlandığının hatırlatıldığı araştırmada, farklı bitkiler için bitki besin maddesi bakımından yeterlilik düzeylerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi Orduda sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin bakır konsantrasyonu yönünden yeterli düzeylerde olduğunun tespit edildiği araştırmalarda, ayrıca yörede tüketilen bu yabani bitkilerin yeterli derecede bakır içerdikleri tespit edildi İnsan bünyesinde enzim aktivatörü olarak görev yapan mangan minerali açısından da oldukça zengin olduğu tespit edilen sebzeler içerisinde en yüksek değerin ısırgan yapraklarında olduğu belirlendi En düşük değerin ise sakarca bitkisinde olduğunun açıklandığı çalışmalarla ilgili şu bilgilere yer verildi: "Yenilebilir yabani bitkilerin mineral madde içeriklerinin araştırıldığı farklı çalışmalarda, kuru bitki örneklerindeki mangan konsantrasyonlarının, ebegümeci ve fesleğen gibi bitkilerden daha yüksek değerlerde olduğu görülmüştür Bu çalışmada elde edilen mangan değerleri verilen birçok kültür sebzesinin mangan konsantrasyonundan daha yüksektir Mangan günlük beslenmede tahıllar, baklagiller, kırmızı pancar, ıspanak ve Brüksel lahanası gibi bitkisel kaynaklardan sağlanmaktadır Konu ile ilgili çalışmalar ele alındığında, sağlıklı bir yaşam için yörede kullanılan bitkilerin mangan konsantrasyonlarının yeterli düzeyde olduğu görülmüştür" |
|