Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Bebek & Çocuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bebeğiniz, fotoğraflar, için, konsept

Bebeğiniz İçin Konsept Fotoğraflar

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zerin Kültüral, anne olduktan sonra kariyerine farklı bir yol çizen kadınlardan biri O, Türkiye nin ilk bebek fotoğraf sanatçısı Bugüne kadar yüzlerce bebeğin fotoğrafını çeken Zerin Kültüral, "Bebeklerle çok çabuk ve kolay iletişim kurabiliyorum Bunu kendime bir avantaj olarak kullandım ve bebek fotoğrafları çekmeye başladım Böylelikle sektöre de yeni bir soluk getirdiğimi düşünüyorum" diyor: Fotoğrafçılık mesleğine nasıl ve ne zaman başladınız?

Zerin Kültüral: Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Bölümü â??nü bitirdim Dalında uzman profesyonel fotoğrafçıların yanında asistanlık yaptıktan sonra 1995 yılında kendi stüdyomu açarak çalışmalarıma burada devam ettim

Fotoğraf eğitimime başlarken ailemin biraz tereddüdü vardı Benim bu işi yapmamı istemiyorlardı Bu kararsızlık dönemi içinde okulda yaptığım ilk çalışma, hayatımda bir dönüm noktası oldu Çektiğim fotoğrafı agrandizörde fotoğraf kağıdına pozlayıp gelişme banyosuna atıp, kağıdın üzerinde fotoğraf belirmeye başladığında ben zaten kararımı vermiştim, fotoğrafsız bir hayat düşünemiyordum Böylelikle fotoğrafçılık serüvenim başlamış oldu

: Konsept fotoğrafçılığı fikri nasıl ortaya çıktı? Neden bebeklerle çalışmayı tercih ettiniz?

Zerin Kültüral: 13 yıldır bu işin içindeyim Her çeşit şeyi görüntüledim Moda, still life ,yemek hatta fabrika bile çektim Her şeyden bunaldığım bir anda kızım İlayda imdadıma yetişti Ben anne olduktan sonra kariyerine farklı bir yön çizen kadınlardan biriyim O doğduktan sonra ona hatıra kalsın diye başladım aslında Anne Geddes tarzı fotoğrafları çekmeye Onun fotoğraflarını örnek alarak uygulamaya başladım Fotoğrafları gören herkes çok beğendi ve beni bu işi yapmam konusunda teşvik ettiler Hata bir firma bu fotoğrafları reklamlarında kullanarak bana destek oldu Bu kararı almak kariyerimde yeni ufuklara yelken açmak aslında sanıldığı kadar kolay olmadı Birçok fedakarlıkta bulunup riske girdim ama bugün bunun meyvelerini topluyorum Bebeklerle çalışıyorum çünkü çok seviyorum Onlarla çok çabuk ve kolay iletişim kurabiliyorum Bunu kendime bir avantaj olarak kullandım ve bebek fotoğrafları çekmeye başladım Böylelikle sektöre de yeni bir soluk getirdiğimi düsünüyorum

: Anne olmanız bu meslekte size bir avantaj sağlıyor mu?

Zerin Kültüral: Bende anne olduğum için anneleri ve çocukların dilinden anlıyorum Öncelikle bir annenin çekimde kendisi ve çocuğu için nelere ihtiyacı var nelerden mutlu olup nelerden mutsuz olur bunu çok iyi anlıyabilmemi sağlıyor Çekim öncesi ve çekimde annenin rahat olmasını sağlıyorum anne rahatsa çekimde çok rahat geçiyor

Anneler benim halden anladığımı biliyorlar Çocuğun üşümeyeceğinden, sıkılmayacağından, kullanılan eşyaların ona alerji yapmayacağından, temizliğinden eminler Benimde titiz bir anne olduğum biliyorlar çok iyi fotoğraf çekmek yetmiyor annelikle fotoğraflara bir ruhta katıyorum

: Kaç yaş grubu ile çalışmayı tercih ediyorsunuz?

Zerin Kültüral: Söz konusu özel konsept fotoğraflarıysa 0-6 yaş çalışıyorum 0-6 ay bebekleri çekmeyi tercih ediyorum Bebek ne kadar küçükse o kadar keyifli fotoğraflar çıkıyor Firmalarla 0-14 yaş çocuk grubu ile çalışıyorum

: Bebeklerle çalışıyor olmanın zorluklarını anlatır mısınız?

Zerin Kültüral: Bebeklerle çalışmak öncelikle beni çok fazla mutlu ediyor bana verdikleri pozitif enerjiyle onlar için en iyisini yapmaya çalışıyorum Karşılık beklemeden kapris yapmadan içlerinden geldiği gibi davranıyorlar Bana da bu anları fotoğraflamaktan başka bir şey kalmıyor Zorluklarına gelince o tatlı küçük şeylerin benim çekim yapıp yapmamam umurlarında bile değil İstediğiniz karenin pozunu anlatıp yapmaları da mümkün olmayınca iş benim bebeklerle iletişimime ve profesyonel becerime kalıyor İşin içine birde konsepte uygun fotoğraf çekmek girince çekim gerçekten zorlaşıyor Bebek yeni emekleyip yürüme evresindeyse çekim renkli ve zorlu geçiyor yeni yeni çevresini tanımaya başlayan bebekler daha hareketli (buna cıva gibi kabına sığmayan hareketli bebekler dersem hiç yanlış olmayacak) ve onu zaptetmek büyük bir beceri istiyor Benim titiz profesyonel anlayışım eklenip bebeğin rutin düzenini bozmamak katılınca her şey biraz daha zorlaşıyor

Ama çıkan sonucu görünce bence her şeye değer: Bugüne kadar kaç bebeğin fotoğrafını çektiniz?

Zerin Kültüral: Yüzlerce bebeğin fotoğraflarını çektim ama kesin bir sayı söylemem mümkün değil Reklam fotoğraflarında işin içine koyarsak binden fazla bebeği fotoğrafladım

: Bir çekim ortalama kaç saat sürüyor?

Zerin Kültüral: Bebeğin günlük programını bozmamaya çalışıyorum Bu yüzden sabah 11 gibi gelen bebek akşam 4-5 gibi stüdyodan ayrılıyor Normalde bir çocuk 4-5 saat stüdyoda ise bunun maksimum 45 dakikası çekim yapılabiliyor Geri kalan süre içinde bebek zamanında uyuyor, yemeğini yiyip günlük ihtiyaçlarını karşılıyor

: Çekimlerde dekor ve aksesuar olarak nasıl malzemeler kullanıyorsunuz?

Zerin Kültüral: Çekimlerimde dekor kullanmayı tercih etmiyorum Kullandığım kostüm ve aksesuarların bir çoğunu çekimler için özel olarak ben hazırlıyorum yada hazırlatıyorum Kız çocukları için masalsı bir havayı sevdiğim için kostüm seçerken tül, organze, çiçekler ve tüyler kullanıyorım Meyve ve çiçeklerin gerçeklerini kullanmak yerine gerçeğe uygun ve bebeğin cildine zarar vermeyecek malzemeden yapılanları tercih ediyorum Gerçek saksılar, kasalar, meyveli şapkalar kullanmayı seviyorum

: Aileler bu çekimlere nasıl yaklaşıyorlar? Özel talepleri oluyormu?

Zerin Kültüral: Ailelerin ilgisi gün geçtikçe daha da artıyor Her ay yüzlerce mail alıyorum yaptığım çalışmalarla ilgili içten duygularını anlatan yazıları benimle paylaşıyorlar Benim nekadar iyi şeyler yaptığımı ve doğru yolda olduğumu gösteriyor Ailelerden bazen ilginç talepler ve uçuk istekler geliyor Bunları değerlendirip bana uygun olanları hayata geçiriyorum veya onları istediklerinin bebeklerine uygun olmaması halinde onları ikna ediyorum Bir örnek vermem gerekirse; bir kasa hamsi içinde bebeğinin fotoğraflarının çekilmesini ısrarla isteyen bir babaya bunu çekerken ıslak ve soğuk balıklarla içi içe olan bebeğin rahatsız ve hasta olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu anlatıyorum ve gerçekten çok zor ikna oluyor Başka bir konsept çekiyoruz ama baba hala iddaalı ikinci bebekte bunu hayata geçirmem için şu günlerde bana ısrarlarda baskı yapıyor

: Mesleğinizle ilgili hedefleriniz nelerdir?

Zerin Kültüral: Şu an Zerin Kültüral bir marka ve bunu dünyada tanınır bir hale getirip markamı daha da güçlendirmek ve Zerin Kültüral imzalı özel ürünler üretip bunları satmak istiyorum Ses getiren toplumsal projelerde yer almak istiyorum

Ayrıntılı Bilgi İçin: wwwzerinkulturalcom

Kaynak: Bebek

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com