![]() |
Hangi Vitamin Neden Ne Kadar Alınmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Vitamin Neden Ne Kadar Alınmalı?Hangi vitamin neden ne kadar alınmalı? Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği araştırdı, Newsweek açıkladı ![]() ![]() ![]() Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz ![]() B12 VİTAMİNİ Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur ![]() ![]() ![]() ![]() C VİTAMİNİ Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır ![]() Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek ![]() FOLİK ASİT Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur ![]() ![]() ![]() ![]() A VİTAMİNİ Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır ![]() ![]() ![]() D VİTAMİNİ Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur ![]() ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin ![]() E VİTAMİNİ Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar ![]() K VİTAMİNİ Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer ![]() KALSİYUM Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir ![]() ![]() Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu ![]() MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller ![]() POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır ![]() Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal ![]() DEMİR Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() SELENYUM Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur ![]() ![]() ![]() Milliyet/Sağlık |
![]() |
![]() |
|