Anne Sütü Arttırıcı Besinler |
07-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anne Sütü Arttırıcı BesinlerAnne sütü arttırıcı besinler Siz annelerin emzirme döneminizde sağladığınız sütteki enerjinin büyük bir kısmı, yediğiniz gıdalardan sağlanır Aldığınız tüm enerji tam olarak süt enerjisine dönüşmez, çünkü vücut dokuları da bir miktar enerjiyi emer Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700â?"800 ml süt salgıladığı esas alındığında, emzirme döneminizde günlük ortalama ekstradan enerji gereksiniminiz 750 kaloridir Bu miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte depoladığınız yağlardan karşılanır Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla kiloların, enerjiye daha hızlı dönüşmesinin sağlar Beslenme ve Diyet Uzmanları Dilem İrkin ve Şengül Sangu Talak:??Bu gereksinimlerinizi karşılayabilmeniz için sizin özelliklerinize göre bir beslenme ve diyet uzmanı ile birlikte hazırlayacağınız, başta doğal besin kaynaklarından oluşan, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme programı ideal olacaktır İyi ve doğru bir beslenme hem sizin vücudunuzu korunmanızı, kilo kontrolünüzü sağlamanızı hem de bebeğiniz için daha fazla ve kaliteli süt üretmenize yardımcı olur Emzirme döneminizde, düşük kalorili bir zayıflama programı uygulamaktan kaçınınâ? diyorlar Dikkat etmeniz gerekenler * Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaçları uygulamayın * Sütünüzü arttıran en önemli besin sudur Günde en az 2,5?" 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudur * Kalsiyumdan zengini olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz * Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermelisiniz * A Vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri, beslenme programınızda sık bulundurmalısınız * Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketmelisiniz * Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmemelisiniz Beslenme programınızda yer alması gereken temel besin grupları ve içerikleri Süt ve süt grubu * Süt * Yoğurt * Peynir * Ayran Et ve et grubu * Et * Tavuk * Balık * Yumurta * Sakatatlar * Kuru baklagiller Ekmek ve ekmek yerine geçen grubu * Ekmek * Tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf) * Makarna * Pirinç * Bulgur * Çorbalar * Un ve undan yapılmış yiyecekler Sebze ve meyve grubu * Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindekiler Yağ grubu * Zeytin * Yağlı Tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam vb) * Bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk vb) * Margarin * Tereyağı * Hayvansal yağlar (iç yağı, kuyruk yağı) |
|