Gebelik Ve Yiyecekler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler Aslında bunusöyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler Gerçektende gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır Beslenme bunlardan birisidir Ancaksadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir Uygunsuz olarak hazırlanan gıdalardan değişikhastalıklar bulaşabilir Bu hem gebeler hem de gebe olmayanlariçin tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir Aslında hamilelik öncesi dönemdensadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler Ancak gerek halk arasında gerekse medyada hamileliksüresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır Birkaç basit öneri ve önlem ilebebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir Bu enfeksiyonların en sık görülenlerişunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir Tavuk hazırlarken kullanılan bıçak vb gibi malzemebaşka bir iş için kullanılmamalıdır Bu özellikle çiğolarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir Belirtiler genelde gıdayı aldıktan 12-48saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer Ciddi vakalarda tedavigerekir Özellikle gebelerde su kaybına bağlı problemler dahaşiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür Nadiren canlı hayvandan bulaş olabilir Bakteriısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir Kişi gripolduğunu düşünür Gebelerde düşük ve ölü doğumlaraneden olabilir Hastalıktan korunmanın en kolay yolutemizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir Yaygınkanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir Aslında direk olarakkedilerden bulaşmaz Kedi sadece bu organizma için uyguntaşıyıcıdır Toksoplazma yumurtaları kedinin dışkısıile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur Uygun şartlarda saklanmayangıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin Izgara türü et yerken iyice pişmesine özengösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun Özellikle son zamanlarda ülkemizde de tüketimigiderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur İçinde çiğ deniz ürünüiçermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz Bununla beraber yine çiğolarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin Öteyandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir Yüksek orandaki civabebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin İthalyumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun Üzerinde bu tür bir ibare bulunmayanpeynirleri almayın Bilinen markalar dışında sokaksatıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın Sadece katı yumurta yiyin![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin Bununla birlikte pastörize edilmişyumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin Özellikle ne zaman yapıldığıbelli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin Benzer şekilde restoranlardaki salata barlarayanaşmayın İyice temizlenmeden yapılmış salatalardantoksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb altındabekletilen yiyeceklerden uzak durun Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın Kaynak: Dr Alper Mumcu |
|
Gebelik Ve Yiyecekler |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler Aslında bunusöyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler Gerçektende gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır Beslenme bunlardan birisidir Ancaksadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir Uygunsuz olarak hazırlanan gıdalardan değişikhastalıklar bulaşabilir Bu hem gebeler hem de gebe olmayanlariçin tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir Aslında hamilelik öncesi dönemdensadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler Ancak gerek halk arasında gerekse medyada hamileliksüresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır Birkaç basit öneri ve önlem ilebebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir Bu enfeksiyonların en sık görülenlerişunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir Tavuk hazırlarken kullanılan bıçak vb gibi malzemebaşka bir iş için kullanılmamalıdır Bu özellikle çiğolarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir Belirtiler genelde gıdayı aldıktan 12-48saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer Ciddi vakalarda tedavigerekir Özellikle gebelerde su kaybına bağlı problemler dahaşiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür Nadiren canlı hayvandan bulaş olabilir Bakteriısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir Kişi gripolduğunu düşünür Gebelerde düşük ve ölü doğumlaraneden olabilir Hastalıktan korunmanın en kolay yolutemizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir Yaygınkanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir Aslında direk olarakkedilerden bulaşmaz Kedi sadece bu organizma için uyguntaşıyıcıdır Toksoplazma yumurtaları kedinin dışkısıile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur Uygun şartlarda saklanmayangıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin Izgara türü et yerken iyice pişmesine özengösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun Özellikle son zamanlarda ülkemizde de tüketimigiderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur İçinde çiğ deniz ürünüiçermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz Bununla beraber yine çiğolarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin Öteyandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir Yüksek orandaki civabebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin İthalyumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun Üzerinde bu tür bir ibare bulunmayanpeynirleri almayın Bilinen markalar dışında sokaksatıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın Sadece katı yumurta yiyin![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin Bununla birlikte pastörize edilmişyumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin Özellikle ne zaman yapıldığıbelli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin Benzer şekilde restoranlardaki salata barlarayanaşmayın İyice temizlenmeden yapılmış salatalardantoksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb altındabekletilen yiyeceklerden uzak durun Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın Kaynak: Dr Alper Mumcu |
|
Gebelik Ve Yiyecekler |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler Aslında bunusöyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler Gerçektende gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır Beslenme bunlardan birisidir Ancaksadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir Uygunsuz olarak hazırlanan gıdalardan değişikhastalıklar bulaşabilir Bu hem gebeler hem de gebe olmayanlariçin tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir Aslında hamilelik öncesi dönemdensadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler Ancak gerek halk arasında gerekse medyada hamileliksüresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır Birkaç basit öneri ve önlem ilebebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir Bu enfeksiyonların en sık görülenlerişunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir Tavuk hazırlarken kullanılan bıçak vb gibi malzemebaşka bir iş için kullanılmamalıdır Bu özellikle çiğolarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir Belirtiler genelde gıdayı aldıktan 12-48saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer Ciddi vakalarda tedavigerekir Özellikle gebelerde su kaybına bağlı problemler dahaşiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür Nadiren canlı hayvandan bulaş olabilir Bakteriısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir Kişi gripolduğunu düşünür Gebelerde düşük ve ölü doğumlaraneden olabilir Hastalıktan korunmanın en kolay yolutemizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir Yaygınkanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir Aslında direk olarakkedilerden bulaşmaz Kedi sadece bu organizma için uyguntaşıyıcıdır Toksoplazma yumurtaları kedinin dışkısıile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur Uygun şartlarda saklanmayangıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin Izgara türü et yerken iyice pişmesine özengösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun Özellikle son zamanlarda ülkemizde de tüketimigiderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur İçinde çiğ deniz ürünüiçermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz Bununla beraber yine çiğolarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin Öteyandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir Yüksek orandaki civabebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin İthalyumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun Üzerinde bu tür bir ibare bulunmayanpeynirleri almayın Bilinen markalar dışında sokaksatıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın Sadece katı yumurta yiyin![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin Bununla birlikte pastörize edilmişyumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin Özellikle ne zaman yapıldığıbelli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin Benzer şekilde restoranlardaki salata barlarayanaşmayın İyice temizlenmeden yapılmış salatalardantoksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb altındabekletilen yiyeceklerden uzak durun Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın Kaynak: Dr Alper Mumcu |
|
|
|