Öğrenme Güçlüğü Sendromu |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Öğrenme Güçlüğü Sendromuögrenme güçlügü; anlama, düsünme, okuma, yazma, telaffuz etme, veya matematik hesaplari yapmada güçlükle karsilasilmasidir Bozukluk yukarida sayilan becerilerin biriyle veya birkaçiyla ilgili olabilir ögrenme güçlügü tanimina, algilama bozukluklari, beyin zedelenmesi, minimal beyin disfonksiyonu, beceriksizlik, ve konusma bozukluklari girer Görme, isitme, yada motor fonksiyonlardaki yetersizlikten kaynaklanan durumlar bu tanim altinda incelenmezler Yine mental netardasyon, çevresel, ekonomik sorunlar, kültürel yetmezlik gibi sebeplere baglanabilen ögrenme güçlükleri, ögrenme güçlügü sendromunun disinda tutulurlar Bu çocuklarin her birinin ayri ayri sorunlari vardir Bu nedenle ebeveyn, ögretmenler ve diger uzmanlar her bir çocugu ayri degerlendirmelidirler ögrenme güçlügü hafif, orta veya agir olabilir Bir veya birden fazla kabiliyeti etkileyebilir Sikligi Egitim çagindaki çocuklarin % 10-20 kadarinda ögrenme güçlügü vardir Egitim çagindaki çocuklarda en sik rastlanan problemdir özellikleri ögrenme güçlügü olan okul çocuklarinda okuma, anlama, dinleme, karsilastirma, konusma, sorgulama ve problem çözme becerilerinde degisik derecelerde bozukluklar olur Ayrica bu çocuklarda hiperaktivite, dikkat eksikligi, algilama bozukluklari, davranis bozukluklari, ögrenme güçlügüne eslik edebilir ögrenme güçlügü asagidaki müfredat alanlarini etkileyebilir : - Anlama: Geç anlama, anlamama, dinleme vve kavrama bozukluklari - Okuma: Okuma güçlügü, yazma ve hecelemee bozukluklari - Aritmetik: Kavramlari anlayamama, basitt hesaplari yapamama - Sorgulama: Düsüncelerini organize etme ve birlestirme güçlügü - Organizasyon becerileri: ögrenmenin tümm yönlerinde zorlanma Egitim imkanlari ögrenme güçlügü olan çocuklarin egitiminde mutlaka bir ekip çalismasi olmalidir Bu çocuklar için özel siniflar olusturmali, ögretmenler, aileler, sosyal hizmet uzmanlari, egitim danismanlari, psikologlar isbirligi yapmalidir kaynakubmed,actaortopedica,http://wwwsaglikansiklopedisicom/,ms dernegi,pediatri dernegi |
|