![]() |
Besin Zehirlenmeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin ZehirlenmeleriBESİN ZEHİRLENMELERİ Besinler birçok infeksiyon hastalığının bulaşmasında aracı rol oynayabilirler ![]() ![]() Besin zehirlenmesi başlığı altında yer alan diğer bir konu da infeksiyöz olmayan ve yenilen besinlerin kendilerinin içerdiği toksinler nedeniyle oluşan klinik tablolardır ![]() ![]() BULANTI - KUSMA İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMESİ SENDROMU Tanım ve klinik bulgular : Esas klinik tabloyu bulantı ve kusma oluşturur ![]() ![]() Etyoloji : Bu tabloya neden olan iki bakteri Staphylococus aureus ve kusmaya neden olan toksin salan Bacillus cereus dur ![]() Bakır, çinko, demir, kadmiyum, teneke gibi kapların içinde bekletilmiş asidik yiyeceklerle de 5-60 dakika içinde ortaya çıkan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ek olarak metalik tat ile kendini gösteren bir tablo gelişir ![]() ![]() Epidemiyoloji : S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanı : Tanı için hastanın kusmuk ve dışkısı ile yenilen gıdadan kültür yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi : Antibiyotık tedavisi gerekmez ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> NONİNFLAMATUAR İSHAL İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMELERİ Tanım ve klinik bulgular : Besinin alınmasından 8-96 saat sonra ortaya çıkan sulu dışkı ile karakterize bir ishal ve karın ağrısı ile seyreden bir tablodur ![]() ![]() ![]() Etyoloji : Clostridium perfringens, ishale neden olan toksin salan B ![]() ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji : C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vibrio cholera daha çok salgınlar sırasında, ETEC ise en sık seyahat sonrası gelişen ishallere neden olur ![]() ![]() Tanı : Dışkının direkt olarak incelenmesinde lökosit görülmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giardia düşündürüyorsa (uzun süreli ınkübasyon ve ishal , yağlı dışkı, malabsorbsiyon, yetişkinlerde peptik ülser benzeri yakınmalar ) Tanıda dışkıda trofozoit veya kistin iyot veya immün floresan yöntemi ile gösterilmesi yanında dışkıda ELISA ile antijen aranması da mümkündür ![]() ![]() Kriptosporidium tanısı için dışkıda kistler modifiye aside dirençli boyama ile ya da daha duyarlı olan monoklonal antikorlu direkt immün floresan yöntem ile gösterilebilir ![]() ![]() ![]() Tedavi : Antibiyotik tedavisi Vibrio cholera dışında kullanılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> İNFLAMATUAR İSHAL İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMELERİ Tanım ve klinik Bulgular : Bu klinik tabloya intestinal mukozaya penetre olan bakteriler neden olur ve ateş, karın ağrısı , ishal başlıca bulgulardır ![]() ![]() ![]() ![]() Etyoloji : En sık olarak Salmonella, Shigella, Campylobacter neden olur ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji : Nontifoidal Salmonella, ve Yersina türleri değişik hayvanlarda bulunabilen dolayısı ile hayvansal ürünlerle bulaşabilen bakterilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanı : Dışkının direkt incelemesinde inflamasyonun bir belirtisi olarak lökosit görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şigelloz ve amipli dizanteri ile İnflamatuvar barsak hastalıklarının ayırıcı tanısı yapılmalıdır ![]() Tedavi : Etken üretilmiş ise tedavi etkene yönelik olarak yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> İNFEKSİYÖZ OLMAYAN BESİN ZEHİRLENMELERİ Mantar Zehirlenmesi Mantarın türüne bağlı olarak değişen tablolar ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amanita phalloides türü mantarlar ise çeşitli organlarda hücre zedelenmesine yol açan toksinleri nedeniyle organ bozuklukları ile seyreden mortalitesi % 50 den yüksek ağır bir tabloya neden olurlar ![]() ![]() Bal Zehirlenmesi Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde bulunan bazı bitkilerin çiçeklerinden yapılmış bal (deli bal) ile meydana gelen zehirlenmede bulantı, kusma, hipotansiyon ve baş dönmesi, bradikardi, görme bozukluğu, terleme bazen de delirium ve paralizilerle seyredebilen bir tablo gelişir ![]() ![]() ![]() Deniz Ürünleri Zehirlenmesi Birkaç çeşit klinik tablo gelişebilir ![]() ![]() ![]() Diğer Besin Kaynaklı İnfeksiyonlar Besinler bazen de bulaşmaları tamamen farklı yollarla olan infeksiyonların bulaşmasında aracı rolü oynayabilirler ![]() ![]() Kaynak: Sağlık Rehberi |
![]() |
![]() |
![]() |
Besin Zehirlenmeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin ZehirlenmeleriBESİN ZEHİRLENMELERİ Besinler birçok infeksiyon hastalığının bulaşmasında aracı rol oynayabilirler ![]() ![]() Besin zehirlenmesi başlığı altında yer alan diğer bir konu da infeksiyöz olmayan ve yenilen besinlerin kendilerinin içerdiği toksinler nedeniyle oluşan klinik tablolardır ![]() ![]() BULANTI - KUSMA İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMESİ SENDROMU Tanım ve klinik bulgular : Esas klinik tabloyu bulantı ve kusma oluşturur ![]() ![]() Etyoloji : Bu tabloya neden olan iki bakteri Staphylococus aureus ve kusmaya neden olan toksin salan Bacillus cereus dur ![]() Bakır, çinko, demir, kadmiyum, teneke gibi kapların içinde bekletilmiş asidik yiyeceklerle de 5-60 dakika içinde ortaya çıkan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ek olarak metalik tat ile kendini gösteren bir tablo gelişir ![]() ![]() Epidemiyoloji : S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanı : Tanı için hastanın kusmuk ve dışkısı ile yenilen gıdadan kültür yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi : Antibiyotık tedavisi gerekmez ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> NONİNFLAMATUAR İSHAL İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMELERİ Tanım ve klinik bulgular : Besinin alınmasından 8-96 saat sonra ortaya çıkan sulu dışkı ile karakterize bir ishal ve karın ağrısı ile seyreden bir tablodur ![]() ![]() ![]() Etyoloji : Clostridium perfringens, ishale neden olan toksin salan B ![]() ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji : C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vibrio cholera daha çok salgınlar sırasında, ETEC ise en sık seyahat sonrası gelişen ishallere neden olur ![]() ![]() Tanı : Dışkının direkt olarak incelenmesinde lökosit görülmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giardia düşündürüyorsa (uzun süreli ınkübasyon ve ishal , yağlı dışkı, malabsorbsiyon, yetişkinlerde peptik ülser benzeri yakınmalar ) Tanıda dışkıda trofozoit veya kistin iyot veya immün floresan yöntemi ile gösterilmesi yanında dışkıda ELISA ile antijen aranması da mümkündür ![]() ![]() Kriptosporidium tanısı için dışkıda kistler modifiye aside dirençli boyama ile ya da daha duyarlı olan monoklonal antikorlu direkt immün floresan yöntem ile gösterilebilir ![]() ![]() ![]() Tedavi : Antibiyotik tedavisi Vibrio cholera dışında kullanılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> İNFLAMATUAR İSHAL İLE SEYREDEN BESİN ZEHİRLENMELERİ Tanım ve klinik Bulgular : Bu klinik tabloya intestinal mukozaya penetre olan bakteriler neden olur ve ateş, karın ağrısı , ishal başlıca bulgulardır ![]() ![]() ![]() ![]() Etyoloji : En sık olarak Salmonella, Shigella, Campylobacter neden olur ![]() ![]() ![]() Epidemiyoloji : Nontifoidal Salmonella, ve Yersina türleri değişik hayvanlarda bulunabilen dolayısı ile hayvansal ürünlerle bulaşabilen bakterilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanı : Dışkının direkt incelemesinde inflamasyonun bir belirtisi olarak lökosit görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şigelloz ve amipli dizanteri ile İnflamatuvar barsak hastalıklarının ayırıcı tanısı yapılmalıdır ![]() Tedavi : Etken üretilmiş ise tedavi etkene yönelik olarak yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break"> İNFEKSİYÖZ OLMAYAN BESİN ZEHİRLENMELERİ Mantar Zehirlenmesi Mantarın türüne bağlı olarak değişen tablolar ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amanita phalloides türü mantarlar ise çeşitli organlarda hücre zedelenmesine yol açan toksinleri nedeniyle organ bozuklukları ile seyreden mortalitesi % 50 den yüksek ağır bir tabloya neden olurlar ![]() ![]() Bal Zehirlenmesi Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde bulunan bazı bitkilerin çiçeklerinden yapılmış bal (deli bal) ile meydana gelen zehirlenmede bulantı, kusma, hipotansiyon ve baş dönmesi, bradikardi, görme bozukluğu, terleme bazen de delirium ve paralizilerle seyredebilen bir tablo gelişir ![]() ![]() ![]() Deniz Ürünleri Zehirlenmesi Birkaç çeşit klinik tablo gelişebilir ![]() ![]() ![]() Diğer Besin Kaynaklı İnfeksiyonlar Besinler bazen de bulaşmaları tamamen farklı yollarla olan infeksiyonların bulaşmasında aracı rolü oynayabilirler ![]() ![]() Kaynak: Sağlık Rehberi |
![]() |
![]() |
|