Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı? |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı?Diyabette beslenme nasıl olmalı? [07022008] Dünya diyabet günü nedeniyle çarşamba günkü yazımda genel hatlarıyla diyabetten bahsetmiştim Bugün ise beslenme ilkelerini anlatacağım Hastalıkta temel amaçlar, diyabetin ileri dönemde ortaya çıkabilecek kronik komplikasyonlarını önlemek ve tedavi etmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanır Beslenme programı kişiye özeldirOrtak bir program oluşturulamaz Diyabetli bireylerin de yeterli ve dengeli beslenebilmeleri, tüm besin ögelerinden önerilen miktarlarda ve enerji gereksinimlerine göre alması gerekir Enerji: Uygun vücut ağırlığının sağlanması ve sürdürülmesi diyabetin kontrolünde büyük önem taşımaktadır Enerji dengesi, vücut ağırlığının korunmasını sağlar Tip 2 diyabetik bireylerin yüzde 80'i obezdir Enerji alımının azaltılması ile ağırlık kaybı metabolik kontrolü olumlu yönde etkiler Diyabetik bireylerin enerji gereksinmeleri saptanıp, kendilerine uygun enerjiyi diyetle almaları arzu edilen vücut ağırlığının sağlanması açısından önemlidir Karbonhidratlar: En önemli enerji kaynağıdır Günlük diyetle mutlaka alınmalıdır Besinlerde bulunan karbonhidrat türleri şekerler, nişasta ve posa'dır İnsülin kullanan diyabetik bireylerde, yoğun insülin tedavisi alanlarda öğün öncesi insülin dozunun öğünün karbonhidrat içeriğine göre ayarlandığında toplam karbonhidrat miktarı glisemik kontrolü etkilememektedir Karışım insülin kullananlarda karbonhidrat miktarında gün gün tutarlılık olması gerekir Diyabetli bireye karbonhidrat kaynağı olarak önerilen besinler; tam taneli tahıllar, ekmek, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler, süttür Posa: Yiyeceklerin sindirilemeyen kısmıdır Diyet posasının vücuttaki etkileri; Kan şekerini yavaş yükseltir, İnsülin ihtiyacını azaltır, Tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur Bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler Kanda yağların yükselmesini önler Proteinler: Vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında önemli görevleri vardır Diyabet vücudun protein gereksinimini etkilemez Önerilen miktarlarda alınması gerekir Ancak diyabete bağlı böbrek problemleri gelişmiş ise diyetle protein alımının sınırlandırılması gerekir *****: *****ün kan şekeri düzeyine etkisi sadece alınan *****ün miktarına bağlı değil besin alımı ile ilişkisi de önemlidir İnsülin veya oral hipoglisemik ilaç alanlar aç karnına ***** tüketirlerse, hipoglisemi gelişebilir Diyabet iyi kontrollü olduğunda, besinlerle ve orta düzeyde ***** kullanımı, kan glukoz düzeyini etkilemez Yetişkin kadınlar için bir ölçü, erkekler için iki ölçü (1 ölçü=350cc bira, 140 cc şarap veya 15 cc distile içki) dengeli yemek öğünü ile alınabilir *****den gelen kalori yağ değişimi olarak değerlendirilmelidir (1 *****lü içki=2 yağ değişimi) Pankreatit, dislipidemi, özellikle hipertrigliseridemisi olanlar veya nöropati gibi sağlık sorunları olanlarda *****den uzak durulmalıdır Öğün sayısı ve zamanı: Yemeklerin miktarı ve cinsi kadar, tüketim zamanları da büyük önem taşır Önerilen besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipoglisemi ve hiperglisemiyi önler Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipoglisemi ve hiperglisemiye yol açar Bu nedenle oruç tutmak, bir veya birkaç öğün atlamak sakıncalıdır Bireysel kan glukoz takibi ideal öğün aralığı ve miktarına yardımcı olur Üç ana, 2 - 3 ara öğün tüketilmesi uygundur Yapay tatlandırıcı ve diyet ürünlerini bilinçli kullanın Enerji içerenler; fruktoz, sorbitol, mannitol, ksilitol, enerji içermeyenelerse sakarin, siklamat, asesülfam- K, aspartamdır Enerji içeren tatlandırıcılar, belirli miktarların üzerinde tüketildiği takdirde kan şekerini yükseltebilirler Sorbitol fazla alındığında ishale neden olabilir Enerji içeren tatlandırıcıların bulunduğu yiyecekler diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir Tatlandırıcıların, cinsine göre günlük en fazla kullanılabilecek miktarlarının farklı olduğu unutulmamalıdır Diyet ürünleri hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler olarak düşünülmemelidirDiyet ürünlerinin etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır Her diyet ürünü kullanılabilecek özelliklere sahip olmayabilir En önemli nokta ürün içeriğinin enerjisi ve kullanılan tatlandırıcının cinsidir Çoğu diyet ürününün karbonhidrat içeriği düşük, yağ içeriği fazladır Diyetteki posa miktarını artırmak için Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli Meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenen meyveler kabukları soyulmadan yenmeli Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve yenmeli Öğünlerde salata yenmeli Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmeli Öneriler Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli Öğün atlamamalı Bireye uygun vücut ağırlığı sağlanmalı ve sürdürülmeli İnsülin ve/veya ilaç zamanlarına ve dozlarına dikkat edilmeli Önerilen fiziksel aktivitelere (yürüyüş gibi) özengösterilmeli Sigaradan uzak durulmalı Kaynak: Milliyet - 16Kasım2007 Acı ağaç, Dalakotu, Ahlat, Akkuş ağacı, Çitsarmaşığı, Bakla, Yerelması, Günlük, Nar, Nişasta, Pirinç |
|