|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenme, dengesi, diyalizinde, periton, sıvı |
![]() |
Periton Diyalizinde Sıvı Dengesi Ve Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Periton Diyalizinde Sıvı Dengesi Ve BeslenmePeriton Diyalizinde Sıvı Dengesi ve Beslenme Sağlıklı böbreklerin en önemli görevlerinden biri, vücudumuzda bulunan, yiyecek ve içeceklerle aldığımız sıvının fazlasını, vücudumuzdan uzaklaştırmaktır ![]() ![]() Bu nedenle diyaliz tedavisi sırasında, aldığımız ve çıkardığımız sıvıyı dengelememiz çok önemlidir ![]() Periton diyalizi ile bir miktar sıvı vücudumuzdan uzaklaştırılır ![]() ![]() Vücut ağırlığımız iki kısımdan meydana gelir ![]() * SU Kuru ağırlık denilince akla kemiklerimiz, kaslarımız gelir ![]() Kuru ağırlık genellikle sabittir, ancak, çok fazla yemek yenildiği zaman belirli bir süre sonra artar ![]() Su kilosu vücudumuzda bulunan kan, plazma, idrar gibi kısımlardan ibarettir ![]() Su kilosu çok fazla sıvı gıdalar alındığında artar ![]() Vücut ağırlığınız her gün yaklaşık olarak aynı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücutta aşırı sıvı birikmesi ellerde, ayaklarda, yüzde şişmeye (ödem) neden olur ![]() 3- Her gün en az bir kez tansiyonunuzu ölçün ![]() ![]() 4- Aldığınız sıvı gıdalara dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Karın içinde bulunan kateter yer değiştirmiş olabilir ve sıvının tamamının boşalmasını engelleyebilir ![]() ![]() * Zaman içinde idrar miktarında azalma ve kaybolma olmasına rağmen aynı miktarda sıvı alımına devam edilmesi, hipervolemiye yol açabilir ![]() ![]() Göz etrafında ve ayak bileklerinde şişme * Kilo artışı * Tansiyonun yükselmesi * Ayak bileklerinde, ellerde ve göz etrafında ödem * Nefes almada güçlük; Merdiven çıkarken zorlanma, yatarken fazla yastığa ihtiyaç duyma ![]() * Sıvı gıdaların alımını azaltınız * Çıkan diyaliz solüsyon miktarınızı, tansiyon, vücut ağırlığınızı ve varsa 24 saatlik idrar miktarınızı ölçünüz ![]() * Vücudunuzda ödem kontrolü yapınız ![]() Ayak; ayak bileği çevresinde şişlik, ayakkabının rahat giyilememesi, Eller; parmaklarınıza taktığınız yüzüğün sizi rahatsız etmesi, Gözler; göz kapaklarınız şişmiş ve göz altında torbalar oluşmuşsa, göz çevresindeki kırışıklıklarda düzelme varsa ödem söz konusudur ![]() ![]() * Az miktarda sıvı alımı * Vücuttan fazla sıvı çekilmesi * İshal, bulantı, kusma ile vücuttan sıvı kaybı Hipovolemi Belirtileri; * Kilonuzda ani düşme * Tansiyonunuzda düşme * Baş dönmesi * Halsizlik * Kramplar * Ağız Kuruluğu Hipovolemi Oluşunca Neler Yapılmalıdır? Mutlaka merkezinize danışınız ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi diyetimizi düzenli biçimde uygularsak, diyalizimizi daha sağlıklı biçimde sürdürebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sürdürülmesi dokuların onarımı ve vücut savunması için en önemli olan besin türüdür ![]() ![]() ![]() OYSA protein bizim için çok önemlidir ![]() ![]() Et, Balık, Tavuk, Hindi, Süt, Yoğurt, Peynir, Yumurta, Fasulye, Mercimek v ![]() ![]() Karbonhidratlar vücuda enerji sağlamak için kullanılır ve bitkisel gıdalarda (tahıllarda) fazla miktarda bulunurlar ![]() Diyaliz sıvısının içinde yoğun bir karbonhidrat kaynağı olan şeker vardır ve bu şekerin bir kısmı vücudumuz tarafından emilmektedir ![]() ![]() Bu nedenle diyaliz uygularken gereğinden fazla karbonhidrat içeren gıdalardan almamalıyız ![]() ![]() ![]() Fosfordan yüksek yiyecekler, aynı zamanda proteinden de yüksek yiyeceklerdir ![]() ![]() ![]() İlacınızı yemekten hemen önce veya yemeğe başladığınızda almayı unutmayın ![]() ![]() Fazla tuzlu yiyecekler yediğimizde susarız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücut sıvılarının dengesinin korunmasında ve normal vücut faaliyeti için gereklidir ![]() ![]() ![]() Ispanak, semizotu, pazı, asma yaprağı, karalahana, patates, havuç, mantar gibi sebzeler; Muz, kavun, kayısı, kiwi, böğürtlen, kuru meyveler (kurukayısı, kuru incir, kuru erik vb) gibi meyveler; Çikolata, kahve, kakao, nescafe, pekmez, bulgur gibi diğer yiyecekler ![]() ![]() ![]() ![]() * Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yöntemini hiç kullanmayınız ![]() * İştahsız olduğunuz zaman, yiyeceklerinize tad verecek pul biber, kuru nane, kuru kekik, sarmısak, sirke, vanilya gibi çeşni verici yiyecekleri kullanınız ![]() * Kandaki potasyum yük****e, sebzelerinizi küçük küçük doğrayınız ve haşlayıp suyunu dökünüz ![]() ![]() * Kabızlık çekiyorsanız, sabah Ük önce bir çay bardağı kadar ılık, az şekerli (l çay kaşığı ) su içiniz ![]() ![]() BOL PROTEİNLİ BOL LİFLİ gıdalar yiyin Ancak TUZU ÇOK OLAN ŞİŞMANLATICI (Karbonhidratlı,yağlı) gıdalardan uzak durun ![]() Acı ağaç, Akkuş ağacı, Maydanoz, İnciçiçeği, Ararot, Çitsarmaşığı, Asma, Böğürtlen, Biber, Yerelması, Erik, Fasulye, Havuç, Ispanak, Kahve, Kakao, Kavun, Kayısı, Kekik, Kereviz, Lahana, Mantar, Mercimek, Mısır, Muz, Nane, Nar, Nişasta, Patates, Pazı, Pirinç, Semizotu, Şakayık, , Vanilya, Zeytin Diyaliz hastalarının sayısında büyük artış Diyalize girenler, nakil bekleme listesine kaydedilecek Karaciğere de diyaliz Portatif diyaliz makinesi Ev tipi diyaliz makinesi Diyaliz Hastalarında Psikoloji ve Rehabilitasyon, Diyaliz Hastalarında Hepatit ve Aids, Hipertansiyon Nedir?, Yeni Diyaliz Hastaları İçin İpuçları, Periton Diyalizi Nedir?, Periton Diyalizi Nasıl Yapılır?, Diyaliz ve Yaşam, Böbrek Transplantasyonu Yapılmış Hastalarda Diyet, Hemodiyaliz'e Giren Hastalarda Diyet, Periton Diyalizinde Anemi (Kansızlık), Periton Diyalizi Tedavisinden Ayrılma Nedenleri, Diyaliz Hastaları ve Suyun Önemi, Transplantasyon (Böbrek Nakli), Transplantasyon Sonrasında Sosyal Yaşam |
![]() |
![]() |
|