|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağimlilik, cocuklarimizi, eden, tehdit, tehlike |
![]() |
Çocuklarimizi Tehdit Eden Tehlike Bağimlilik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarimizi Tehdit Eden Tehlike BağimlilikÇOCUKLARIMIZI TEHDİT EDEN TEHLİKE BAĞIMLILIK Çağımızda toplumları, özellikle de bizimki gibi genç nüfusu yoğun olan toplumları tehdit eden ciddi bir tehlikedir ********** maddeler ![]() Bu işin ticaretini yapan yasa dışı grupların genellikle tek bir hedefi vardır : GENÇLER Gençlik dönemi, insanın yoğun bir enerjisinin olduğu, kimliğini oluşturduğu önemli bir süreçtir ![]() ![]() Genç insan, idealist ve coşkulu yapısı gereği kendisine gelecek oluşturmayan ve kendisini değerli hissedemediği toplumdan uzaklaşarak kendine değer verdiğine inandığı riskli grupların içinde kendisini bulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ********** ticaretiyle uğraşan yasa dışı gruplar bu tür gençleri kendi bataklarına sürüklemek amacıyla her gün yeni yöntemler ve tuzaklar geliştirmektedirler ![]() ![]() Bağımlılık Nedir ?Bağımlılık bir hastalıktır ve kişiyi yavaş yavaş ele geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() + Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ![]() ![]() + Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar ![]() + Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcamak ![]() + Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması ![]() + Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması ![]() + Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek ![]() BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER *Sigara *Esrar *Eroin *Kokain Kafein Lsd/ghb/pcp/ice Bazı kaktüsler ***** Uçucu maddeler Ecstasy Morfin Akineton Rohypnol Bazı Mantarlar MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı ********** ticaretiyle uğraşan yasa dışı gruplar bu tür gençleri kendi bataklarına sürüklemek amacıyla her gün yeni yöntemler ve tuzaklar geliştirmektedirler ![]() ![]() Bağımlılık Nedir ?Bağımlılık bir hastalıktır ve kişiyi yavaş yavaş ele geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() + Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ![]() ![]() + Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar ![]() + Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcamak ![]() + Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması ![]() + Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması ![]() + Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek ![]() BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER *Sigara *Esrar *Eroin *Kokain Kafein Lsd/ghb/pcp/ice Bazı kaktüsler ***** Uçucu maddeler Ecstasy Morfin Akineton Rohypnol Bazı Mantarlar MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı ********** ticaretiyle uğraşan yasa dışı gruplar bu tür gençleri kendi bataklarına sürüklemek amacıyla her gün yeni yöntemler ve tuzaklar geliştirmektedirler ![]() ![]() Bağımlılık Nedir ?Bağımlılık bir hastalıktır ve kişiyi yavaş yavaş ele geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() + Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ![]() ![]() + Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar ![]() + Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcamak ![]() + Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması ![]() + Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması ![]() + Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek ![]() BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER *Sigara *Esrar *Eroin *Kokain Kafein Lsd/ghb/pcp/ice Bazı kaktüsler ***** Uçucu maddeler Ecstasy Morfin Akineton Rohypnol Bazı Mantarlar MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı MADDE KULLANIMI GÖRÜLEBİLECEK ÇOCUKLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ VARDIR : + Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu ailelerde yaşayan çocuklar ![]() + Doğru olmayan yetiştirme yolları ile büyütülmüş çocuklar ![]() + Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği bulunan çocuklar ![]() + Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar gösteren çocuklar ![]() + Okul başarısında düşüş olan çocuklar ![]() + Sosyal becerileri zayıf olan çocuklar, sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla takılma eğiliminde olan çocuklar ![]() + Okul, iş, aile ortamlarında ********** kullanımını onaylandığı ortamlarda yaşayan çocuklar SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ - Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi - Reklam ve filmlerin özendirici etkisi - Kız çocuklarında erkeksi olma hevesi - Meydan okuma tarzı - Arkadaş grubuna ayak uydurma çabası MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ Arkadaş baskısı Merak Bir gruba ait olmak Sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak Farklı görünme isteği Beğeni toplamak Eğlenmek ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ YARGILAMAYIN! (Sen zaten hep böylesin!) Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan ![]() ![]() KONFERANS VERMEYİN! TEHDİT ETMEYİN! (Eğer dediğimi yapmazsan) SORGULAMAYIN! (Ne, nerede, kim, nasıl) DİNLEYİN! OLUMLU MODEL OLUN! ARKADAŞLARINI TANIYIN! ONUNLA KONUŞUN! Bedeninin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz, bazı insanlar çok çabuk bağımlı olabilir ya da çok hasta olabilirler, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur ![]() ARKADAŞ BASKISINA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN! ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir ![]() ![]() ![]() + Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler ![]() + Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar ![]() + Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar ![]() + Kendisine olan özeni azalır ![]() + Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler ![]() + Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler ![]() + Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilirler ![]() + Daha sinirli olabilirler ![]() ÇOCUĞU MADDE KULLANAN ANNE BABANIN TEPKİLERİ Kabullenememe İnkar Yok, benim çocuğum asla kullanmaz * Kendini ve eşini suçlama, tartışmalar: Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu ![]() ![]() Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: Ben onu bunun için mi yetiştirdim Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz ![]() Öfke duyma: Benim böyle evladım olamaz ![]() Çocuğu suçlayan ve aşağılayan tarzda konuşma: Senden ne köy olur ne kasaba Uç kararlar alma eğilimi : Bu okula gitmek artık bitti ÇOCUĞUNUZ MADDE KULLANIYOR İSE YAPMANIZ GEREKENLER Onun farklı olduğunu kabullenin: Onun farklı olduğunu kabullenmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularınızı kontrol edin: Anne ve baba duygularını kontrol etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() Sınırlarınız olsun: Anne-baba çocuğuna sınır koymayı öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorumluluk almasını sağlayın: Çocuğun kendi sorumluluklarını almayı öğrenmesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beklentilerinizi düşürün: Anne-babanın amacı, onun zarar görmesini azaltmak olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yeni beceriler kazanın: Anne-baba çocuğuyla başa çıkabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() Yeni stratejiler geliştirin: Anne-baba bugüne kadar uyguladığı yöntemlerin başarısız olduğunu kabullenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk adımı atan olun: Ergenler, ergenliğin verdiği doğal isyankarlık ortamlarında anne-babaları ile uyuşmayı genelde ret ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın: Ebeveynlerin, çocuklarının uçucu madde kullandıklarından çok geç haberdar oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı sürdürün: Anne-baba hayatını o çocuğu üstüne odaklamamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu anlayın: Onu ve yaptıklarını anlamak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmaları çözmeye çalışın: O öfkeliyken tartışmaktan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Onu her koşulda destekleyin: Unutmayalım! Onun da yaptığı doğru şeyler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER Soğukkanlılığınızı koruyun ![]() Sakinleştirmeye ve ona güven vermeye çalışın ![]() Eğer bilincini kaybetmişse yan yatırın ve soluk aldığından emin olun ![]() Gerginlik hali ya da tepkisizliği devam ederse acil servisi (112) arayın Kullandığı ilaçları, maddeleri ya da tozları toplayın ve doktoruna verin ![]() * Kaynak : Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı |
![]() |
![]() |
|