![]() |
Çocukta Davranış Eğitimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocukta Davranış Eğitimiİstediğinizdavranışları nasıl arttırabilirsiniz? a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öyküokuyarak, TV de sevdiği bir programı izlemesine izin vererek, parka götürerekgibi ![]() d) Küçük bir hediye vererek ( Örneğin bir paketşekerleme gibi) Unutmayın ki çocuk ödüllendirildiğinde başardığını anlayacaktır, ve bu onun bu davranışısürdürmesini güçlendirecektir ![]() Unutmayın ki, övgü anababalarında kendilerini iyi hissetmelerini sağlar, devamlı eleştirmek ve tehdit etmekanababaların da kendilerini kötü hissetmelerini sağlar ![]() Unutmayın istediğiniz davranışıövün ve istemediğiniz davranışı görmezden gelin ![]() Olumlu davranışları hemen, açıkbir biçimde ve her seferinde ödüllendirin ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz davranışlarıyla ilgi çektiklerinde çocuklar sıklıkla bu durumdan hoşnut olurlar ![]() Onlara dargın olduğunuz zaman bile aslında onlara ilgi göstermiş olursunuzbu nedenle yalnızca görmezden gelmeye çalışın ![]() Bağırarak, vurarak, küserek de olsa ilgilenmek istenmeyen davranışlarıarttırır ![]() Eğer onun şeker yemesini istemiyorsanız bu isteği duymazdan gelin, hiç pesetmeyin ![]() ![]() BAZEN İSTENMEYEN DAVRANIŞLARI GÖRMEZDEN GELMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR Eğer davranışlar tehlikeli ve yıkıcı ise o zaman HAYIR demek zorunda kalabilirsiniz ya da onu oradan uzaklaştırmak ve hareketlerinikısıtlamak gerekebilir ![]() Sürekli eleştiri bir süre sonra çocuk için anlamsızlaşır ![]() ![]() ![]() Anababaların yerine getiremedikleri boş tehditleri bir süre sonra çocuğunanababalarının sözüne inanmamasına neden olur ![]() İSTENMEYEN DAVRANIŞLARI NASIL AZALTIRSINIZ? Sonunda pes edip ödüllendirdiğinizde çocuğun istemediğiniz davranışınısürdürmesini sağlamış olursunuz ![]() ![]() Eğer beş on dakika sonra pes ederseniz eğer o süre boyunca bağırırsa sizinsonunda boyun eğeceğinizi öğrenecektir ![]() ![]() Genellikle anababalar yalnızca çocukların olumsuz davranışlarını onlarıntutturucu hallerini görürler, sorun çıkarmadığı iyi davrandığı zamanları farketmezler ![]() ![]() NASIL DAVRANAN BİR ÇOCUK İSTERSİNİZ 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() a) Yönlendirme: Göstererek, yardımcı olarak ve yapabilmesine izinvererek yeni bir davranış öğretebilirsiniz b) Her seferde tek bir adım: Zorişleri daha küçük adımlara bölerek çocuğun her seferde bir adım öğrenmesinisağlayabilirsiniz ![]() c) Başkalarından öğrenme: Çocuklar anababalarını örnek alır onlar gibidavranırlar ![]() d) Çocuğunuzun sizin istediğiniz gibi birşey yaptığını farketmeye dikkat edin ve onu hemen övün ![]() ÇOCUĞUNUZA DUYGULARIYLA NASIL BAŞ EDECEĞİNİÖĞRETİN 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Unutmayın : Tüm duygular kabuledilebilir ancak bazı davranışlar kabul edilemez ve sınırlanmalıdır ![]() ELEŞTİRİ DEĞİL İŞBİRLİĞİ Çocuğunuza olumlu tutumları öğretirken eleştiri yerine işbirliği yaparakbirlikte çalışın ![]() 1 ![]() " Yine kardeşini ağlattın ![]() 2 ![]() " Kıskanç bir çocuksun" 3 ![]() " Bunu bir daha yaparsan seni evden atarım" 4 ![]() " Hemen derslerini bitirmeni istiyorum" 5 ![]() " Kardeşini üzmenin ne kadar kötü bir davranış olduğunu bilmiyor musun,böyle yaparsan ilerde de kimseyle geçinemezsin ![]() 6 ![]() " O duvara çıkma, düşersin" 7 ![]() " Böyle davranman yüzünden hastalanıyorum, görmüyor musun? Seninyüzünden ölüp gideceğim ![]() 8 ![]() " Komşunun kızları ne kadar iyi notlar alıyor, sen neden onlar gibideğilsin?" 9 ![]() " Dersini ne kadar da çabuk bitiriverdin, sen bir dahi olmalısın ![]() 10 ![]() " Böyle gidersen sen adam olamazsın ![]() SORUNLARLA BAŞETMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ? 1 ![]() " Koridor çamur içinde kalmış" 2 ![]() " Çamurlu ayakkabıların eve girmeden önce çıkması iyi olur ![]() 3 ![]() " Ayakkabılar" 4 ![]() " Silip temizlediğim yerleri çamur içinde görünce çok kızıyorum" 5 ![]() " Lütfen eve girer girmez ayakkabılarınızı çıkarın" CEZALANDIRMAK YERİNE NELERYAPILABİLİR: 1 ![]() " Notlarının düşük olmasına çok üzüldüm ![]() 2 ![]() " İkinci dönem notlarının daha yükseleceğini umarım" 3 ![]() " Derslerine daha fazla zaman ayırarak bunu halledebilirsin" 4 ![]() " Kendin çalışabilirsin ya da sana derslerinde yardımcı olacak birisiolabilir, nasıl istersin?" 5 ![]() a) Çocuğunuzun duygularını konuşun " Bu karne senin için de çok üzücü olmalı" b) Çocuğunuzu bu konuda birlikte bir çözüm üretmeye teşvik edin " Bu sorunu çözmek için sen neler düşünüyorsun?" c) Ortaya çıkan fikirlerin listesini yapın ve bu fikirler içindenhangilerini uygulamaya koyacağınıza birlikte karar verin ![]() " Evet , bu söylediğini yapabiliriz ![]() d) İzleyin ve eyleme geçin: " Bu söylediğini gerçekleştirmek için bir plan yapalım ![]() e) Hiçbir zaman çocuğun sizi suçlamasına izin vermeyin: " Sen hiç beni çalıştırmadın ![]() " Suçlama yok ![]() ![]() ÖVGÜ Övgüler çocuğun kendine güvenini arttırır ve yaptığı işe daha da heveslesarılmasını sağlar ![]() Överken şunlara dikkat edin: 1 ![]() ![]() ![]() " Çok güzel bir resim yapmışsın " yerine " Bu resimde canlı renkler birarada kullanılmış" 2 ![]() " Sen büyük bir ressam olacaksın" yerine" Bu resim üzerinde gerçektensabırla uğraştın ![]() 3 ![]() " Bu resme bakmak içimi sevinçle dolduruyor ![]() 4 ![]() " Bu resim çok özenli bir çalışmanın ürünü |
![]() |
![]() |
|