Akciger Kanserinin Nedenleri |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Akciger Kanserinin NedenleriCerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta Mynet okurları için yazdı Ancak, sigara, radon ve asbestten başka da kanser riskini artıran pek çok faktör vardır Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, akciğer kanserine neden olan etkenleri Mynet okurları için yazdı Hava Kirliliği Hava kirliliğinin de akciğer kanseri için bir risk faktörü olabileceği ileri sürülmektedir Bunun en önemli kanıtlarından biri, akciğer kanserinin hava kirliliğinin yoğun olduğu ülkelerde ve şehirlerde daha fazla görülmesidir Çeşitli araştırmalarda, hava kirliliğine neden olan kükürt dioksit, azot dioksit gibi maddelerin sigara dumanındaki kanserojenik maddelerin etkilerini artırdıkları saptanmıştır Dizel egzostuna ve petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde akciğer kanseri riski yüksektir Meslekler Akciğer kanserinin bazı meslek sahiplerinde daha fazla görüldüğü eskiden beri bilinir Meslekleri nedeniyle uranyum, arsenik, krom, nikel, kadmiyum, alüminyum, berilyum gibi maddelerle uğraşanlarda akciğer kanseri riski yüksektir Arsenik Arsenik toprak doğal olarak bulunur ve buradan içme sularına karışabilir Arsenikle kirlenmiş suların içilmesi de akciğer kanseri riskini artırır Sigara da içilmesi riskin katlanarak artmasına neden olur Beslenme Sigara içen ve az miktarda sebze ve meyve tüketenlerde akciğer kanseri daha sık görülmektedir Beta-karoten Özellikle de beta karoten içeren besinlerin kansere karşı koruyuculuk özelliklerinin daha fazla olduğu saptanmıştır Beta karoten vücutta A vitaminine dönüşerek etkili olur Beta karoten içeren besinlerin başlıcaları, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı olmak üzere tüm sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzeler, lahana, bezelye ve patatestir Bu maddenin ısı ve ışığa karşı duyarlı olduğu ve mikrodalga fırın dışında her türlü pişirme yöntemiyle kayba uğrayacağı unutulmamalıdır Diğer besinler Beta karoten dışında, kısaca antioksidanlar olarak bilinen E ve C vitamini, folik asit ve selenyumun da hem akciğer ve hem de diğer kanserlere karşı koruyucu etkileri olabileceği konusunda araştırmalar vardır Akciğer Hastalıkları Akciğerde harabiyete ve bağ dokusu artışına neden olan hastalıklar da akciğer kanseri için risk oluşturur Bunlar içinde en önemlileri eskiden geçirilmiş olan tüberküloz (verem), zatürree ve fibrozistir Kronik bronşiti olanlarda da kanser riski fazladır Genetik Faktörler Akciğer kanseri genetik bir hastalık olmamakla beraber, kansere yatkınlık sağlayan bazı özellikler vardır Mesela, sigara içenlerin hepsi değil %1-15'i akciğer kanserine yakalanmaktadır Ayrıca, bazı ailelerde akciğer ve diğer kanserler daha sık görülebilmektedir İzlanda'da 1955-2002 yılları arasında akciğer kanseri olan 2756 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada akciğer kanserli kişilerin kardeşlerinde bu hastalığın görülme riski 35 misli, çocuklarında 3 misli, hala, dayı, amca, teyze, kuzen gibi yakınlarında ise 2 misli yüksek bulunmuştur Son yıllarda yapılan araştırmalar, akciğer kanserinin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin (onkogenler, tümör baskılayıcı genler ve DNA tamir genleri) çok önemli olabileceğini göstermektedir Kaynak wwwmynetcom Kaynak: SağlıkHaber |
|