Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açıyor, beslenme, kansere, yanlış, yol

Yanlış Beslenme Kansere Yol Açıyor

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yanlış Beslenme Kansere Yol Açıyor





Amerika'da yapılan tıbbi araştırmalar, diyet ve beslenme etkenlerinin tüm kanserlerde yüzde 70, kanserden ölümlerde ise yüzde 35 oranında etkili olduğunu gösteriyor Kanser riskini azaltmanın en önemli ve kolay yolu ise diyete dikkat etmekten geçiyor

Araştırmalar, kanser olgularının yüzde 80'ini çevresel etkenlere bağlarken, bu etkenlerin arasında beslenme önemli bir yer tutuyor Kadınlarda görülen tümörlerin yüzde 50'si, erkeklerde görülenlerin ise yüzde 30'unun beslenmeye bağlı olduğu ifade ediliyor Uzmanlar, dengeli beslenmeye ve besin çeşitliliğine dikkat edilmesini önerirken, alınan yağların günlük toplam kalorinin yüzde 30'unu geçmemesi gerektiği belirtiliyor Ayrıca alınan doymuş yağ oranının günlük toplam kalorinin yüzde 20'sini aşmaması gerektiği çünkü, doymuş yağın fazla olmasının göğüs, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol açtığı kaydediliyor

Doymamış yağ asidi içeren kolesterolsüz yağların seçilmesini isteyen uzmanlar, çok düşük kolesterol seviyelerinin de kalın bağırsak kanserlerine yol açabileceğini düşünerek, hiçbir zaman aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıyor Fazla yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balık etinin tercih edilmesini öneren uzmanlar, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin kullanılmasını ısrarla vurguluyor Böylece alınan yağ miktarı azalırken, yanmış yağın kanserojen etkilerinden korunmuş olunuyor

"Protein azı da fazlası da kanser riski doğuruyor"

Sağlıklı bir yetişkinin vücut ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram protein alınmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, "Günlük beslenme miktarımızın yüzde 15'ini proteinli besinler oluşturmalı Aşırı protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimini kolaylaştırır Bu nedenle sürekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski ayda bir kez kırmızı et yiyenlere göre 25 kat fazladır" uyarılarında bulunuyor Ancak protein yetersizliği de T-lenfositlerinin faaliyetlerini yavaşlatarak bağışıklık sistemini bozduğu için kanserlerin daha çabuk ilerlemesine sebep olduğu ifade ediliyor

Aşırıya kaçmadan yeterli protein alımına dikkat etmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Protein gereksinimini karşılamak için kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi tercih edilmelidir Tavuk ve hindinin fazla yağ içeren derisi yenmemelidir" diyor Uzmanlara göre; günlük beslenme miktarının ortalama yüzde 60'ını karbonhidratlar ve doğada bulunan şekerler oluşturmalı Rafine ve işlem görmüş şeker tüketimi olabildiğince azaltılmalı Bununla birlikte aşırı tuzdan da sakınmak önem taşıyor Tuzun mide kanserine sebep olabileceği bilinirken, tuzlayıp saklama (turşu, salamura vs) yerine dondurarak saklama yöntemini tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor Yapılan araştırmalar dondurarak saklama yönteminin tercih edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüzde 64 azaldığını gösteriyor Nitrat, nitrite ve daha sonra da kanserojen bir madde olan nitrozamine dönüşüyor Nitratın koruyucu olarak kullanıldığı et ve türevi şarküteri ürünlerini (salam, sosis vs) satın alırken dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor

Kanserden korunmak için bol sebze

Lahana, brokoli, salatalık, maydanoz, biberiye, soya fasulyesi gibi sebzeler, içerdikleri bazı maddelerle kansere karşı koruyucu etki gösteriyor Antioksidan özellik taşıyan C vitamini, E vitamini, Betakaroten, selenyum, çinko, polifenol de kansere karşı koruyucu Soya, zeytinyağı, mısırözü, ayçiçeği, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tür balık yağı olan omega3 de kanser önleyici doymamış yağ sınıfına giriyor Bağırsak kanserini önleyen kalsiyum ile posalı-lifli besinlerin alımının da ihmal edilmemesi gerektiği bildiriliyor

Uzmanlara göre; kızartmanın mümkünse pek tercih edilmemesi gerekiyor Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirmeniz gerekiyorsa, 150 derecenin altında ve çok az yağ kullanılması öneriliyor Fazla yağların süzülmesi şartıyla kavurmanın kızartmadan daha iyi bir yöntem olduğu tavsiye ediliyor En fazla önerilen pişirme şekli ise fırında pişirme Izgara da pişirme yüksek ısıya maruz kalındığı için yüzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğruyor Bu nedenle ızgara eğer yapılacaksa, ısı 150 derecenin altında olmalı Mangalın kömürlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açıyor Mikrodalga tercih edildiğinde yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmeli


Kaynak:wwwmynetcom

Kaynak: SağlıkHaber

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.