![]() |
Astım Tedavisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım TedavisiAstım Tedavisi ASTIM TEDAVİSİNDE HEDEFLER NELERDİR? Egzersiz dahil normal günlük yaşantıyı sağlamak ![]() Normal akciğer fonksiyon testlerini sağlamak Kronik (müzmin) çikayetleri önlemek Astım ataklarını önlemek Hastaneye başvurma sıklığını en aza indirmek ![]() Yan etkisi en az ya da hiç olmayan ilaçları seçmek ![]() BU HEDEFLERİ GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN Hastanın bilgilendirilmesi ve eğitimi Tedavinin ve hastalığın takibi, hastaya en uygun takip yöntemleri belirlenmesi Astımı tetikleyici faktörlerin giderilmesi ve gerekiyorsa profilaktik aşılar İlaç tedavisi TEDAVİ HEDEFLERİNDE BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN Gerçekçi ve kişiye özel hedefler Hastanın elde edilebilecek tedavi düzeyi konusunda bilgilendirilmesi ve motivasyonu Hastaya yazılı tedavi planı sunulması Hastaya uygulamalı olarak inhalasyon cihazı kullanımının öğretilmesi ASTIMI ALEVLENDİREN NEDENLER Hastalığı alevlendiren, astım ataklarını tetikleyen etkenlerden kaçınmak tedavinin en önemli unsurudur ![]() Allerjenler: Ev tozu akarları, polenler, mantar sporları, havyan allerjenleri, ![]() ![]() ![]() Ev içi ve ev dışı hava kirliliği Sigara dumanı İnfeksiyonlar Mesleki maruziyetler İlaçlar (özellikle aspirin) Gıdalar ve gıda katkı maddeleri Ağır egzersizler Meteorolojik değişiklikler ASTIM TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLARŞikayet gideren ilaçlar (kısa ve uzun etkili bronş genişleticiler) ![]() Bu ilaçlar daralmış olan havayollarını genişletir, hastanın rahat solunum yapmasını sağlarlar ![]() Etkileri hemen başlar, yaklaşık 4 saat süre sonra sona erer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIM İLAÇLARI Hastanın; Yaşına Efor kapasitesine Fiziksel beceri sınırlarına ve Maddi durumuna uygun olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turp, Nane, Günlük, Mantar Burun akıntısı tehlikeli olabilir! Alerjiye yol açan molekül bulundu Göz allerjisi artık kışın da görülüyor Alerjik hastalıklar tüm dünyada artıyor Çağımızın hastalığı: Alerji Fotokontakt Dermatit, Kontakt Dermatitler: Tanı ve Tedavi, Kontakt (Temas) Allerjenleri, Allerjik Rinit Nedir? Nasıl Oluşur?, Kaç Çeşit Allerjik Rinit Vardır?, Allerjik Rinitlerde Şikayetleri Artıran Faktörler, Allerjik Rinitlerde Tedavi Prensipleri, Turbuhaler, Aerolizer (İnhalasyon Kapsülü), Diskus, Ölçülü Doz İnhaler (MDI), Hazne (Chamber-Spacer), Nebül ve Nebülizatör, İlaç Allerjileri: Tanımlama ve Klinik Bulgular |
![]() |
![]() |
|