Pefmetre Evde Takip |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pefmetre Evde TakipPEFmetre ölçümleri ile astımın şiddeti ve tedavinin yeterli olup olmadığı takip edilebilir Bu amaçla bölgeler (zonlar) yöntemi kullanılır Trafik ışıklarındaki gibi YEŞİL'de (tedaviye) devam edilir SARI dikkat edilmesi gerektiğini belirtir, KIRMIZI ise tehlikeyi gösterir (durun- bir doktordan yardım alın) Bölgeler yöntemini uygulamak için öncelikle hastanın EN İYİ PEF DEĞERİ tespit edilmelidir Astım kontrolünün en iyi olduğu, hastanın şikayetlerinin en alt düzeyde olduğu ortalama 2 haftalık bir süre içinde ölçülen en yüksek PEF değeri, hastanın EN İYİ PEF DEĞERİ olarak alınır Bu değere göre doktor tarafından hastaya özel ASTIM HAREKET PLANI belirlenir Bu planın amacı, hastanın evde ölçeceği PEF değerlerine karşılık gelecek hareket tarzlarının önceden belirlenmesi ve astım ataklarından korunmasıdır ÖLÇÜLEN DEĞER, hastaya ait EN İYİ PEF değerinin;% 80-100 'ü arasında ise YEŞİL BÖLGE Hastanın durumu iyidir, hastalık belirtileri yok, ya da en az düzeydedir Planlanan günlük tedaviye aynen devam edilir % 50-80 'i arasında ise SARI BÖLGE Hastanın şikayetleri artmıştır, astım kontrolü bozulmuştur Belirtiler Tetikleyici faktörler gözden geçirilmeli, tedavi planı yeniden düzenlenmelidir %50 'sinin altında ise KIRMIZI BÖLGE Acil tıbbi yardım gerektiren şikayetler vardır Belirtiler İvedi olarak doktora başvurulmalı ve acil tedavi uygulanmalıdır İlgili konu: PEFmetre nasıl kullanılır? |
|