07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kımız
Kımız, Türklerin ulusal içkisidir Kısrak sütünden yapılır Kımız besin olarak da, içecek olarak da Türk‘e atadan kalmış bir ilaçtır
Türk‘e atadan kalmış bir ilaçtır Bir ilaçtır; çünkü bir çok derde iyi gelmektedir Kazak kimyacısı Aydar Akınoğlu’nun deyişiyle kımızın yararlarını ve niteliklerini “birkaç makale yada kitapta anlatmak kolay değildir” Kımızın kullanımı hakkındaki bilgiler çok eskilere, Hun Türklerine değin dayanır Tarihi kayıtlara göre Asya Büyük Hun Devleti çağında Türkler kımız içerlerdi Yine tarih kayıtları, Avrupa Hunları ile Gök Türklerin de kımız ürettiklerini belirtmektedir
Eski Yunanlı tarihçi Herodot, İskitlerin kısrak sütünden çok lezzetli bir içki yaptığını belirtir Rus tarihçileri de, Rusların Kıpçak Türklerine gönderdikleri elçilerin resmi içki olan Kımız ile ağırlandıklarını yazarlar
Kımız günümüzde Anadolu Türklerince pek kullanılmamaktadır ama Orta Asya’da yaşayan Türkler arasında yapımı ve kullanımı bugün de yaygındır Moğollar tarafından da benimsenmiştir Kımız Doğu Türklerince öyle sevilmektedir ki “Kımızı kim içmez” sözü Kazak Türkleri arasında en yaygın terimlerden biridir Kazak Türklerinde kımız, avıl (köy, oba) tarafından ortaklaşa yapılır, ortaklaşa kullanılır Kımız için kimse kimseden para almaz Kımız yaz aylarında bolca bulunur, kış aylarında ise pek bulunmaz
|
|
|