Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kapitalizm, psikoloji

Kapitalizm Ve Psikoloji...

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kapitalizm Ve Psikoloji...

insanın tarihsel sürecine baktığımız zaman doğayla uyumluyaşadığı toplumun önceliğini kendi önceliğinden üstün tutan(ilkel komünist toplum) sosyal huzurlu bir varlık görörüz Ama Yaklaşık olarak 3 milyon yıllık insanlık tarihinin son 6000 yılında bir değişiklik olmuş "biz"yerine"ben" ön plana çıkmıştırBu durum "psikolojik" bir dövüşün sonunda birinin diğerini nakavt etmesi değildirBunu yaratan toplumsal yapının değişmesi yani özel mülkiyetin ortaya çıkması yani tabakalaşma yani sınıfların orta çıkması yaratmıştır

Üretim araçlarını elinde tutan azınlık kesim çoğunluğu yönetebilmek için ideolojik olarak onları bu dünyadan koparırBunu topluma "KORKU" salarak yapardinsel korku, hukuksal korku gibi bu baskının en şiddetli yaşandığı dönem ise "kapitalist dönem"dir

18 yüzyılın sonlarına doğru kapitalizmin kesin zaferi(1789 fransız devrimi) yeni bir anlayış yeni bir yaşam tarzı dayatmıştırburada "bireysellik" üst düzeye çıkarBunun en güzel yansıması ise kapitalizmin genetiği olan "serbest rekabettir" büyük balık küçük balığı yer(esprisi)

Bütün sınıflı toplumlarda(kölecifeodal) ve özellikle kapitalizmde gelecek hakkında bir "BELİRSİZLİK" vardır Bu serbest rekabetin sonucunda yarın ne olacağının bilinememesinden kaynaklanır"babana bile güvenme" bunu açıklayan önemli bir sözdür her zaman topluma güvensizliksevgisizlik pompalanır

Birey üzerinde ise çok ciddi sorunların zeminini hazırlar"mülksüzleştirilmiş" insan savaşı kaybetmiş ve kazanının insafına bırakılmıştır
İşsizlikstreskötü sağlık özgüven kaybıdoş ümitler gibi bir çok durum ortaya çıkar

Karl MARX'ın dediği gibi kapitalizminsanı kendinden koparır bunun adı "YABANCILAŞMA"dırİnsan duygusuz bir robot haline dönerempati kurmayı engellerpaylaşımı sevgiyi unuttururHerkesi "bireysel" duygusuz sadece anlık haz peşinde koşan kitleler haline getirir(tüketim çılgınlığı)
İnsanların kişiliklerini yıpratır(örneğin sınava hazırlanan biri düşük puan aldıkça bunu kişiliğine bağlamaya başlarAslında öğretmenleri ve çevre hep ona baskı yaptığı için bunu böyle algılar Bu örneği işini kaybetmiş biri veya toplumun herhangi bir kesimi/bireyi için söyleyebiliriz)kültürlerini yok ederbu "ekmek kavgasında" gelişimi sağlayacak her olanağı yok eder(zaman darlığı)

insanlar hayata donuk yüzlerle bakarBu eşyanın tabiatına aykırıdırCanlı varlıklar cansızlaşır

Bir insanı ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür Ama eğer uyumuyor uyku taklidi yapıyorsa dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz nafiledir
mahatma gandhi

Kapitalizmin iç çelişkisi(işçi-patron) sonucu insanları ne kadar koparırsa koparsın bir sınıf bilinci oluşur ve insanlar ayaklanır ama en sert(korku salmak) şekilde bastırılmaya çalışılırbuda sistemin üst yapısının(idealist felsefedinhukuksanat) bir sonucudurböylelikle bunun yanlış olduğu toplumdaki huzuru bozduğu anlatılırAma bu yeterli değildiridealist felsefe de onlara öbür dünyayı vaad ederayrıca bu sınıfsal ayrımın her zaman varolduğu bunu bozmanın doğru olmadığı anlatılır(bana dokunmayan yılan bin yaşasın)

Kapitalizmde aslolan burjuvazinin sınıf çıkarları olduğu için doğası gereği bencildirBencillik korkuyu/kaygıyı beslerKorku stress yaratırBunun sonucu bir çok psikolojik/biyolojik hastalığın zemini oluşur toplum sağlıksızlaşırbütün kapitalist ülkelerde korku imparatorluğu yaratılmasının sebebi daha rahat yönetebilmektirBireylerde ise her an işini kaybetmeevsiz kalmaaç kalma kaygısı sonucu korkunç derecede insanlar yıpranır verimsizleşir

Kapitalizm insanı kendinden koparıp bir haline getirirAncak özel mülkiyetin en şiddetli sonucu olan kapitalist emperyalizm ortadan kalkmadan sağlıklı toplumdan söz etmek anlamsızdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com