Zeytinyağı Nasıl Yapılır? |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağı Nasıl Yapılır?Zeytinyağı için zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır, şırası elde edilir Şırada su ve yağ karışıktır Yağ, su ve tortudan ayrıştırılır Sıkma için havan, dibek, ezme havuzu, tokmak, ayakla ezme, merdane, patos, delip, yuvgu, değirmentaşı, torku, falaka, pres, kontinü adlarıyla sistemler geliştirilmiştir Bazı yörelerde elle sıkmadan suyağı, suzeyti; ayakla sıkmadan ayakyağı denilen saf zeytinyağı hala üretilmektedir Çuvalda sıkılmayı beklerken kendiliğinden akan yağa burunyağı, gözyağı denir Bez çuvala kese, kazana dağar, kazan karıştırmaya yarayan kabak kepçeye çomça, şaraphaneye sıkanak, teknelere innaz denir Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar Basit usulde, Ekim-Aralık ayında zeytin toplanır, dal ve yapraklardan çamur ve topraktan temizlenir, çuvala konur, hortumla yıkanıp temizlenir Çuvaldaki zeytin bir zemin üzerinde ağaç tokmakla kırılır, iki gün bekletilir, sonra ayakla ezilir, bir defa kuru sonra suyla ezilir ve yalaka şırası çıkartılır Üste çıkan yağ kepçeyle alınır kazana konur, dinlendirilir Tortusu dibe çöker, bundan sabun yapılır, üstteki temiz yağ kaplara doldurulur Dağ köylerinde karayağhanelerde mengene ile sıkılır Yağhaneye tasirhane, masara da denir Zeytin sineğinden hastılıklı olan zeytinden çıkarılan yağa kıymalı yağ denir Lodos ve poyrazda yapılan sıkma, yağ asidini yükseltir alıntı |
|