|  | Zeytinyağı Nasıl Yapılır? |  | 
|  07-23-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Zeytinyağı Nasıl Yapılır?Zeytinyağı için zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır, şırası elde edilir  Şırada su ve yağ karışıktır  Yağ, su ve tortudan ayrıştırılır  Sıkma için havan, dibek, ezme havuzu, tokmak, ayakla ezme, merdane, patos, delip, yuvgu, değirmentaşı, torku, falaka, pres, kontinü adlarıyla sistemler geliştirilmiştir   Bazı yörelerde elle sıkmadan suyağı, suzeyti; ayakla sıkmadan ayakyağı denilen saf zeytinyağı hala üretilmektedir  Çuvalda sıkılmayı beklerken kendiliğinden akan yağa burunyağı, gözyağı denir  Bez çuvala kese, kazana dağar, kazan karıştırmaya yarayan kabak kepçeye çomça, şaraphaneye sıkanak, teknelere innaz denir  Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar  Basit usulde, Ekim-Aralık ayında zeytin toplanır, dal ve yapraklardan çamur ve topraktan temizlenir, çuvala konur, hortumla yıkanıp temizlenir  Çuvaldaki zeytin bir zemin üzerinde ağaç tokmakla kırılır, iki gün bekletilir, sonra ayakla ezilir, bir defa kuru sonra suyla ezilir ve yalaka şırası çıkartılır   Üste çıkan yağ kepçeyle alınır kazana konur, dinlendirilir  Tortusu dibe çöker, bundan sabun yapılır, üstteki temiz yağ kaplara doldurulur  Dağ köylerinde karayağhanelerde mengene ile sıkılır  Yağhaneye tasirhane, masara da denir  Zeytin sineğinden hastılıklı olan zeytinden çıkarılan yağa kıymalı yağ denir  Lodos ve poyrazda yapılan sıkma, yağ asidini yükseltir     alıntı     | 
|   | 
|  | 
|  |