![]() |
Rakı İçme Adabı. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rakı İçme Adabı.rakı içme adabına uyulması beklenmektedir ![]() ![]() *rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmeli ![]() ![]() ![]() *rakıdan küçük küçük yudumlar alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun daha fazla yayılması sağlanır ![]() ![]() ![]() *bardağa konulan rakının yarısı kadar su konması makbuldür ![]() ![]() ![]() *ilk yudumu aldıktan sonra ağızda bekletip, dişlerin arasından derin bir nefes alınırki akciğerler de nasibini alsın ![]() ![]() ![]() *masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz ![]() ![]() ![]() *rakı sofrasında planlı, programlı ciddi işler konuşulmaz ![]() ![]() ![]() ![]() *sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz ![]() ![]() ![]() *içilen kahve fincanında, tabağında sigara söndürülmez ![]() ![]() ![]() *rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama) buz konur ![]() ![]() ![]() *bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hem keyfi kaçar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *icmeye başlamadan önce aperatif birşeyler yenmelidir ![]() zeytinyağlılardır ![]() ![]() ![]() ![]() *rakıya buz koymak yanlıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *bundan sonra kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır ![]() ![]() ![]() *masaya yeni birisi eklendiğinde ise tekrar kadeh tokuşturulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *mezesiz rakı içilmez ![]() ![]() ![]() ![]() *şişe numarasının önemi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() *rakı masasına avuç içiyle ya da yumrukla vurulmaz ![]() ![]() ![]() *bağıra çağıra, böğüre öğüre konuşulmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() önce kendine gel, sonra meyhaneye kalender ol da gir kalenderhaneye bu yol kendini yenmişlerin yoludur çiğsen başka bir yere git eğlenmeye *rakı bardağı boş beklemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *usul, adap bilen en genç kişinin saki olması adettendir, büyüklere (ki büyüklük kavramı orada anlam bulur) sakilik yaptırılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *şişede kalan son rakı damlasına kadar eşit paylaştırılır, daha da içmek isteniyorsa bu paylaştırma ritüeline girilmeden yenisi sipariş edilir ![]() ![]() ![]() *rakı sizi ne zaman sarhoş edeceğini zamanında söyleyen bir içkidir,bunu farkettiğiniz zaman yanınızdakilere söylemeli, ya da izin isteyip kalkıp gitmelisiniz, ama eğer sizin kalkmanız masayı dağıtacaksa ölseniz bile orayı terketmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *rakı masasında bira, şarap gibi başka alkollü içecekler (masada sosyetik hanımefendiler olsa dahi) olmaz ![]() ![]() ![]() *her nevi ızgara balık (çupra, levrek, istrongilos) uğurlu yemeği,hususi nihavend ve rast makamından sanat musikisi eserleri uğurlu nağmesi, akordeon, keman ve ud da uğurlu çalgısı olan rakının, uğurlu cl'si 70'dir ![]() ![]() ![]() *rakı yanlız başına içilen bir içki değil, meze ile birlikte yavaş (sindire sindire) içilen bir içkidir ![]() ![]() ![]() *mide ve beyne belirli bir etki yaptıktan sonra insan keyiflenir ve güzel sohbetlere yönelir ![]() ![]() ![]() *yani hem anlatır hem dinler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *unutulmamalıdır ki rakı sofrası saygın bir cemiyettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *herhangi bir marka rakı içilirken başka bir markayı övmemek önemlidir,aksi yapıldığında, o an yudumlanan nimete hakarette bulunulmaktadır,yanlıştır ![]() ![]() ![]() *en büyük mezesi muhabbettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *tam yağlı koyun peynirinin üzerine kırmızı toz biberle renklendirilmiş sarımsaklı zeytinyaği süslemesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yarasın |
![]() |
![]() |
|