![]() |
Çocuklarda Öz Saygıyı Geliştirecek 20 Yol |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarda Öz Saygıyı Geliştirecek 20 YolÇocuklarda Öz Saygıyı Geliştirecek 20 Yol Çocuğa öz saygı kazandırma çocuğun öğrenme sevme ve üretme yeteneğini güçlendirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek öz saygıya sahip olmak çocuğun hem sevgi dolu hem de yetenekli olmasını sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Şartsız Sevgi Göstermek Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Sinirli Olmanızdan Sorumlu Olduğunu Belirtmek 4 yaşındaki çocuğunuz oyuncağını yatmakta olan kardeşinin beşiğine fırlattığı için sinirlisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Açık İsteklerde Bulunmak Çocuğunuzun ondan ne istediğinizi bilmesini sağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Dinlemeyi Öğrenmek Çocukların duyguları gözlemleri ve algıladıkları dinlenmeye değerdir ve böyle yapmak çocukların öz saygılarını artırmaktadır ![]() ![]() ![]() Kız: "Baba sana çok kızgınım ve bir daha odama girmeni istemiyorum" ![]() Baba: "Sen gerçekten çok kızgınsın öylemi hımm" ![]() Kız: "Evet çünkü sen beni kaymaya götüreceğini söylemiştim ama artık çok geç" ![]() Baba: "Oh anladım ![]() ![]() ![]() ![]() Aktif dinlemeyle aileler olayları daha çok çocuğun gözünden görmeye başlamakta ve böylece çocuk da duygularına önem verildiğini anlamaktadır ![]() 5-Çocuğun Duygularını Ciddiye Almak Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını onları reddetmektense ciddiye alın ve onları yenmesine ve kendi çözümünü bulmasına izin verin ![]() ![]() Oğlan: "Baba yatağa gidemiyorum ![]() ![]() Baba: "Gel bakalım belki canavarlarla arkadaş oluruz ![]() ![]() Oğlan: "Belki tatlı bisküvi seviyordur" ![]() Baba: "Bu hoşlarına gidebilir ![]() ![]() ![]() Oğlan: "İnsanları korkutmak istiyor" ![]() Baba: "Neden?" Oğlan: "Güçlü hissetmek için" Baba: "Eğer onunla arkadaş olursan sana ne yapabilir?" ![]() Oğlan: "Beni koruyabilir ![]() Baba: "Bana iyi bir arkadaş olabilir gibi geliyor ya sana?" ![]() Oğlan: "Evet ![]() Bu diyalog sayesinde aileler çocuğun duygularını ya da neye gereksinimi olduğunu öğrenmekte çocuk artık canavarın kendisine fazla tesiri olmayacağını görerek daha pozitif düşünmektedir ![]() ![]() 6-Çocuğun Varlığını Kabul Etmek Annelerin zaman zaman söylenmelerinin hatta jestlerle bile "keşke çocuk doğurmasaydım o bir yük ve artık dayanamayacağım" diye ifade etmelerinin yanlış olduğu özellikle bu gibi mesajlar sık sık tekrar edildiğinde çocuğun istenmediği ve kendisine değer verilmediği duygusuna kapılacakları uzmanlarca hatırlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Değerlendirecek Günlük Bir Şeyler Bulmak Çocuklar kötü bir şey yaptıklarında ilgi çekmek iyi bir davranışta bulunduklarında da onaylanmak istemektedirler ![]() ![]() ![]() *Disiplin içermeyen tüm ailecek yenen bir akşam yemeği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Yine yemekte sırayla herkesle ilgilenilir ve diğerleri onun nesini sevdiğini hoşlandığını ve takdir ettiğini söyleyebilir ![]() ![]() ![]() *Çocuğunuzun odasına banyodaki aynaya veya beslenme çantasına ufak kağıtlara çizilmiş küçük resimler ya da yazılmış sevgi mesajları konulabilir ![]() *Çocuğunuzun yatağının baş ucuna onun yapmayı sevdiği bir etkinliği içeren (örneğin oyun oynadığı veya ata bindiği) ve ailenin topluca yer aldığı iki fotoğraf konulabilir ![]() ![]() 8-Çocukla Yalnız Vakit Geçirmek Bir çok ebeveyn için zaman çok sınırlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9-Çocuğun Bazı Şeyleri Kendisinin Yapmasına İzin Vermek Ebeveynler genellikle çocuklarının yapmakta zorlandığı işleri üzerlerine alarak onlara yardımcı olduklarını düşünürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10-Çocuğun Özel Eşyalarına Saygı Göstermek Anne-babalar sıklıkla çocuklarına verdikleri oyuncakların ve kitapların kontrolünü elde tutarlar ![]() ![]() ![]() ![]() 11-Çocuğun Düşüncelerine Saygı Göstermek Çocuğunuzun herhangi bir konuda düşüncesini sormanız onun duygularının gözlemlerinin ve algılayışının değerli olduğunu düşünmesini sağlayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() 12-Çocuğun Yeteneklerini Kabul Etmek Her yeni beceri ve Başarı onun yetenekli olduğu düşüncesini kuvvetlendirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; akrabalara hediyeler hazırlarken fikri alınabilir ya da bir çalar saat yardımıyla sabah kendi kendine uyanabilmekte yeterli olduğu gösterilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13-Çocuğun Tercihlerine Saygı Göstermek Çocuğun kendine olan saygısını artırmanın bir yolu da onun tercihlerini ve duygularını kabul etmektir ![]() ![]() ![]() 14-Çocuklara Önemli Olanın Vücutları Olmadığını Öğretmek Çocuklar büyürken yüzlerindeki sivilcelerden veya çillerden rahatsız olmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15-Çocuk İçine Kapanıksa Yardım Etmek Çocukların bazı bozuk ya da sözel olarak rahatsız edici davranışları onların kendilerine saygıları hakkında ciddi mesajlar verebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Belki bazı şeyleri öğrenmek için daha çok zamana ihtiyacın var ama biliyorum ki sen de yeteneklisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16-Sevgiyi Fiziksel Olarak İfade Etmek Ebeveynleri tarafından kucaklanma ve okşanma çocuklarda kendine saygının gelişmesine yardım etmektedir ![]() ![]() ![]() 17-Çocukla Göz Seviyesinde Konuşmak Çocuklarla konuşurken daima onlardan yüksekte olmamaya dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() 18-Çelişkili Mesajlar Vermekten Sakınmak Çelişkili mesajlar ebeveynlerin sözleriyle başka davranışlarıyla başka bir şeyi ifade ettiğinde ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19-Duygularınızı Çocukla Paylaşmak Ebeveynler çocuklarıyla incinebilecekleri duygularını bile paylaştıklarında onları kendi deneyimlerini ve duygularını kabul etmeye cesaretlendirmiş olacaklardır ![]() ![]() ![]() 20-Her Çocuğun Tek Olduğu Üzerine Odaklanmak Çocuklar hakkında özel şeyleri ebeveynler keşfetmeli ve onlara söylemelidir ![]() ![]() Çocuklarda kendine saygıyı geliştirme üstesinden gelinemeyecek bir iş değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|