İbn-İ Sina'dan Şifalı Bitkiler |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İbn-İ Sina'dan Şifalı BitkilerMELANKOLiNiN iLACI 'ADA SOĞANI' Ada soğanın en önemli etkisi kuşkusuz insandaki melankolik ruh halini ortadan kaldırarak, sinirlere iyi gelmesi İdrar söktürücü özelliği olan ada soğanı öksürükte de çok faydalı, ağız kokusunu da gideriyor Zambakgillerden bir çeşit bitkidir Demir soğanı diye de adlandırılır Çünkü onun ateşi kesen ve kuvvetli yakıcı özelliği vardır Yaprakları uzun şerit şeklindedir Çiçekleri yeşil ve beyaz damarlıdır 2 kilogram kadar olan soğan kısmı, yapraklarının altındadır Acı ve zehirlidir 7,5 gram adasoğanı, bir insanı rahatça öldürebilir Tazeyken kullanılmaz Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar Soğanın etli olan orta kısmı, dilimlenerek kurutulur Sonra dövülüp toz haline getirilir Çok iyi bilmeden kullanılmamalıdır Pişirilmiş olan ada soğanının rengi sarımsı beyazdır; kurumuş şeftaliye benzer Ada soğanının katil denen bir cinsi vardır ve bazıları onu bulbus denen türü ile karıştırmışlardır Bunlar farklı türlerdir Ada soğanının üstü boynuz regindedir; lezzeti yakıcı acılıktadır ADA SOĞANININ UYGULANDIĞI ALANLAR iÇERiĞi Üçüncü derecenin sınırındadır YARARLAR İltihap giderici etkisi vardır; kanı ve diğer zararlı maddeleri dışarı çekme özelliğine sahiptir O, yara yapıcı ve yakıcıdır Yoğun bağırsak muhtevasını gücüyle yumuşatıp parçalamada etkilidir Bu etkisi ısıtıcı etkisinden daha fazladır Ada soğanından yapılan sirke, vücudu güçlendirir, ona zindelik verir ve sağlıklı kılar SÜSLENME Siğile sürülürse, onu döker Zeytinyağı ve çam sakızı ile yapılan terkip tüy çıkartır Bu terkip saç dökülmesine karşı kullanılır Özellikle soğanının iç kısmı bu amaçla kullanılır Dalak şişkinliği olan kişi 40 gün haşlanmış ada soğanının suyunu içerse, yararlı olur denir Bazıları bunun 41 gün olması gerektiğini söylerler Bu terkip, su birikmesi olan hastalar ve sarılık için de yararlıdır ZEHiRLENME Eğer o kapı üzerine asılacak olursa, yılan, akrep ve diğer zararlı, zehirli böceklerin eve girmesini engeller ve fareleri öldürür Sirkeyle kaynatılıp hazırlanan ilaçla yılan sokmuş kişinin vücudu ovulursa, panzehir niteliği taşır Ada soğanından yapılan sirke, cildin rengini güzelleştirir DIŞARI ATAN ORGANLAR Güçlü bir idrar söktürücüdür İdrar zoruna iyi gelir ve regl kanını da söktürücüdür Onun sirke ve şurubu da aynı etkiye sahiptir Ada soğanı, rahmin boğulmasına (abortus) iyidir, aynı zamanda, sirkesi ağır hıltların atıtlamasında yararlı olur Ayıklanmış ada soğanı, kendisinin sekiz misli tuzla karıştırılır, aç karnına 2 miskal içilir Bu terkip ağzın hıltlarının atılmasını sağlar; onları temizler; aynı zamanda, gevşeklik yapar Onun tohumu dövülüp, kuru bir kapta toz haline getirilir; o balla karıştırılıp, yapıyı tabii hale getirir; tutulan gereksiz maddelerin dışarı atılmasını sağlar; kabızlığı giderir Onun makad ve rahim ağrılarına yararı vardır ve bağırsak sancılarına çok iyi gelirHUMMALAROnun sirkesi, kronik ateşli nöbetlere iyi gelir YARALAR Ciltteki yaralara faydası vardır Fakat organlarda olan yaralara pek olumlu etkisi yoktur, bu tip yaraları açar, azdırır HAREKET ORGANLARI Sinirler üzerinde hafif uyarıcı yararları vardır Ancak sinirsel ağrılara, eklemlere, felçlere, kadınların kanallarına ve siyatik üzerinde olumlu etkisi vardır Aynı zamanda, özellikle erimiş ve şurup halinde olanı etkilidir BAŞ ORGANLARI Melankoli üzerinde etkilidir dış etlerini ve sallanan dişleri pekiştirir Ağız kokusunu giderir GÖRME Ada soğanı yenirse, görme keskinleşir, güçlenir SOLUNUM Astım, öksürük ve sesin kalınlaşmasına yararlı olur Bunun için balla karıştırılıp, ondan 3 kırat içilir Boğaz hastalıklarına iyi gelir; boğazı güçlendirir, sağlamlaştırır, ona yararlıdır BESLENME Dalağın yoğunlaşmasına iyi gelir; mideyi ve sindirimi güçlendirir, geğirme ve besinlerin ağza gelmesine karış yararlıdır Aynı zamanda olumlu etki yapar DİKKATLİ KULLANIN: Ada soğanı tazeyken acı ve zehirleyici bir özelliğe sahip olduğu için kurutulmadan kullanılmaz Sonbaharda toplanan adasoğanının etli olan orta kısmı, dilimlenerek kurutulur Sonra dövülüp toz haline getirilir Her gün çay kaşığının ucu ile çok az bir miktar suyla yutularak kullanılır PAPATYA Sarı, beyaz, kırmızı çiçekleri olan bir ottur Yaprakları ve çiçekleri kurutulur, tablet yapılıp saklanır Kökü de aynı şekilde toplanıp, saklanır Galen, papatyanın yumuşatma özelliğinin güle yakın olduğunu, ancak papatyanın sıcak olduğunu ve onun sıcaklığının zeytinyağı gibi normal olduğunu söylemiştir Papatya, yol kenarlarında, kıraç arazide yetişen bir bitkidir; bahar aylarında toplanır Birinci derecede sıcak ve kurudur PAPATYANIN ŞiFA VERiCi ETKiLERi YARARLARI: Açıcı ve yumuşatıcı yoğunluğu, çözücü etkisi yanında, hafif çekici özelliği de vardır Muhtemelen, böyle çekici özelliği olmadan çözücü özelliği olması papatyaya hastır ŞiŞLER: Sıcak şişleri teskin eder ve onları soğutur Çok sert olan şişlikleri yumuşatır, çözer Eğer suyu içilirse, karnın iç organlarındaki yoğun şişleri yumuşatır, çözer HAREKET ORGANLARI: Gerilmiş, sertleşmiş eklemleri rahatlatır ve sinirleri güçlendirir; sinir sistemini takviye eder O, güç kaybını önleyen ilaçların hepsinden daha etkilidir; çünkü onun sıcaklığı hayvan sıcaklığına benzer BAŞ ORGANLARI: Beyini güçlendirir; soğuk baş ağrısına iyi gelir ve beyindeki fazlalık maddelerin çözülüp atılmasını sağlar Çünkü o, çekmeksizin çözücüdür Bu ona ait bir özelliktir Ağızda oluşan aft üzerinde etkilidir GÖRME: Gözün fazla gözyaşı salgılamasına, çapaklanmaya, sivilce ve arpacık çıkmasına, göz ağrımasına iyi gelir SOLUNUM: Nefes darlığına iyi gelir BESLENME ORGANLARI: Saraya iyi gelir DIŞARI ATAN ORGANLAR: İdrar söktürür, taşı atar ve özellikle, kırmızı çiçekleri olanın bu etkisi vardır Papatya, mesanenin soğuk ve sıcak ağrılarına iyi gelir ve regl kanını söktürür Onun suyunda parlatma etkisi vardır ve placentaya faydalıdır HUMMALAR: Onun yağı dört günde bir gelen nöbetleri olan hummaya yararlı olur; hastayı onun yağı ile ovmalıdır Çok şiddetli olmayan, fakat kronik ateşli hastalıklara iyi gelir Ayrıca, bağırsaklardaki ve diğer bölgelerdeki ateşli yaralara iyi gelir; onlara merhem şeklinde tatbik edilir |
|