Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilinmesi, çay, gerekenler, içerken

Çay İçerken Bilinmesi Gerekenler...

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çay İçerken Bilinmesi Gerekenler...



Kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Ayşe Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye de genellikle sıcak olarak içilen siyah çayın, demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden faydalanıldığını ve bunun başında da kafein in geldiğini belirtti Prof Dr Baysal, iki-üç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunduğunu, demlenme süresi uzadıkça, bu miktarın yaklaşık 60 mg a çıkabildiğini kaydetti

Prof Dr Ayşe Baysal, çayın, minerallerden potasyum ve flor için önemli kaynak sayılabileceğini de vurgulayarak, “Bir fincan çay 60-70 mg potasyum ve 010-012 mg flor sağlar Alüminyum, demleme sırasında suya çok az geçer Bir fincan çaydaki miktarı ortalama 04 mg dır Çay, manganez açısından zengindir Bir fincan çaydaki miktarı 01-03 mg arasında değişir” dedi

Siyah çaydaki okside olmuş fenolik ögelerin, demirin biyo yararlılığını önemli ölçüde azalttığını ifade eden Prof Baysal, bu etkinin, özellikle diyetleri bitkisel besinlere bağımlı kişilerde demir yetersizliği anemisinin oluşmasında önemli rol oynadığını, çay, yemekle birlikte içildiğinde bu tür olumsuz etkisinin söz konusu olduğunu söyledi

Prof Dr Ayşe Baysal, yemekten bir saat sonra içilen çayın, demirin biyo yararlılığına etkisinin gözlenmediğini vurgulayarak, “Bu nedenle, kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerekmektedir Limon C vitamini içerdiğinden, fenollerin demir bağlayıcı etkilerini azaltmaktadır Bunun yanında, demir birikimi olan talasemili hastalara yemekle çay içirilmesi yararlı kabul edilebilir” diye konuştu

Prof Dr Baysal, çayın önemli miktarda kafein ve metilksantinler içerdiğini belirterek, “Kafein ve diğer metilksantinler mide salgısını uyarırlar Mide salgısının aşırı artması, mide dokusu zayıf kişilerde ülser riskini artırır Çayın sütle ve şekerle birlikte içilmesi, asit salgısı üzerindeki etkiyi azaltır Bu nedenle, gastrit ve ülsere meyilli olan kişilerin çay içmekten sakınmaları, çok istenirse çok açık şekilde içmeleri önerilmektedir” dedi
Yaşlılıkta kemik kaybının önemli sağlık sorunlarından birini oluşturduğunu dikkat çeken Prof Dr Ayşe Baysal, “Aşırı kafein alımı vücudun kalsiyum dengesini olumsuz etkiler Bu nedenle, yaşlı kişilerin fazla çay içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalıdır Bunun yanında aralarda içilen bir-iki bardak çayın fazla etkisi olmaz” diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.